Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaCrna Gora: Đukanović...

Crna Gora: Đukanović pozvao američke kompanije da ulažu u energetski sektor

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Saradnja sa američkim kompanijama u oblasti energetike je od strateškog značaja ne samo za Elektroprivredu (EPCG), već i samu Crnu Goru i dalji razvoj energetskog sektora, saopštio je predsjednik Odbora direktora tog preduzeća Milutin Đukanović.

On je prilikom posjete delegacije EPCG Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) saopštio da Crna Gora mora da iskoristi svoj energetski potencijal i da je pomoć američkih investitora i finansijskih institucija dobrodošla i može biti veoma značajna.

U okviru svoje posjete SAD-u, delegacija EPCG predvođena Đukanovićem i izvršnim direktorom Nikolom Rovčaninom održala je u Njujorku sastanke sa predstavnicima domaćina, američkom kompanijom UGTR i predstavnicima međunarodne ING banke.

Ispred UGTR sastanku je prisustvovao glavni finansijski direktor Robert Dojl (Doyle), dok je ispred ING banke prisustvovala direktorica za strukturirano finansiranje izvoza, Gema (Gemma) Boe.

U novembru prošle godine predstavnici EPCG i američke kompanije UGTR su potpisali memorandum o strateškoj saradnji u zajedničkom razvoju projekata iz oblasti OIE, prvenstveno solarnoj energetici. Partnerska kompanija kompaniji UGTR je i korejska kompanija Hyndai Engineering – podsjetili su iz EPCG.

Rovčanin je naglasio da ulaganje američkih kompanija i finansijskih institucija u energetski sistem Crne Gore značajno povećava rejting i značaj privrede države i podiže nivo sveukupne investicione klime.

Boe je saopštila da pored pune posvećenosti finansiranju projekata koje EPCG i UGTR zajednički planiraju, uključujući i izgradnju solarne elektrane Velje Brdo, ING banku, kao međnarodnu banku koja aktivno djeluje u svim zemljama članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), interesuje i saradnja na drugim projektima koje EPCG razvija u oblasti obnovljivih izvora energije.

ING banka je globalna banka koja djeluje u preko 40 zemalja svijeta sa 37 miliona klijenata i preko 60.000 zaposlenih sa sjedištem u Amsterdamu i predstavništvom u Njujorku, a čije se akcije kotiraju na berzama u Amsterdamu, Njujorku i Briselu.

U periodu od 11. do 14. septembra na poziv partnerske američke kompanije UGTR, predstavnici EPCG će učestvovati na jednom od najvećih sajmova energetike na svijetu i najvećem sajmu iz oblasti obnovljivih izvora energije u Americi – Solar power international 2023, prenosi agencija Mina.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Održivi projekti su strateško opredeljenje – ministar energetike

Razvoj novih održivih projekata uz zaštitu prostornih i ekoloških resursa je strateško opredjeljenje novog resora u Vladi Crne Gore – ministarstva energetike i rudarstva. Plan je da se sprovede detaljna analiza i izradi studija o maksimalnom kapacitetu solarnih elektrana...

Region JIE: CGES i EMS grade 400 kV dalekovod Pljevlja – Višegrad

Predstavnici Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Elektromreže Srbije (EMS) potpisali su sporazum o saradnji koji će omogućiti uspješnu realizaciju zacrtanih ciljeva u vezi sa izgradnjom interkonektivnog 400 kilovoltnog voda Pljevlja – Bajina Bašta – Višegrad, projekta u okviru projekta...

Crna Gora: Veliko interesovanje za solarne projekte

Postojanje EPCG Solar gradnje opravdano je ogromnom potražnjom i mogućnošću zarade za EPCG grupu, ali i uštede za građane, ocijenila je direktorka kompanije, Valerija Saveljić i dodala da je sve veće interesovanje za projekte obnovljivih izvora. Kako ja navela,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!