Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Država...

Crna Gora: Država se mora izboriti da odbrani pravo na udeo u Bilećkom jezeru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Crna Gora se mora izboriti da odbrani pravo na udio u Bilećkom jezeru i ne treba bežati od međunarodne arbitraže u tom slučaju, poručeno je juče u Skupštini tokom rasprave o stanju u energetskom sektoru u poslednje tri godine.

– Udeo sliva Crne Gore u Bilećkom jezeru je 40 odsto. Studije su pokazale da Crnoj Gori treba da pripadne 448 gigavata, što je četvrtina proizvodnje Pive i Perućice – rekao je Momo Koprivica (Demokrate), dodajući da je hidroelektrana na Bilećkom jezeru, koja strujom snabdeva Hrvatsku i BiH, izgrađena bez saglasnosti naše države.

– Crna Gora do danas nema ni novca ni energije od toga. Moramo se izboriti da odbranimo to pravo, veerovatno će biti neophodno da se pristupi međunarodno-pravnom reešavanju spora i ne treba beežati od toga, samo se treba dobro pripremiti – istakao je Koprivica, navodeći da se institucije moraju uključiti u reešavanje ovog pitanja, dok je Branko Radulović (PZP) kazao da ne zna čiji su interesi koji ne shvataju da su vode zajedničke.

– Ne znam kako da seednemo za sto i dogovorimo se oko Bilećkog jezera. Ako ne, međunarodna arbitraža je rešenje – poručio je Radulović.

Jučerašnjoj raspravi nesu prisustvovali poslanici opozicije. Predsednik Odbora direktora Regulatorne agencije za energetiku Branislav Prelević poslanicima je predstavio stanje u energetskom sektoru u poslednje tri godine, ukazujući da su 2020. i 2021. bile krizne godine kakve nesu zabilježene u dosadašnjoj istoriji energetike.

– Gubici u distributivnom sistemu u 2020. beleže pad u odnosu na 2019. Početkom 2021. konzum se oporavlja nakon kovida, dok je polovinom 2021. nova kriza u najavi, što rezultuje povećanjem cena struje – naveo je Prelević.

On je naglasio da u zakonskom roku do avgusta 2020. iesu utvrđena dva krovna dokumenta u sektoru energetike – Opšte smernice energetske politike i Nacionalni klimatski energetski plan.

– U ovakvim situacijama investitori špekulanti će nas iskoristiti kao plen, a ozbiljni investitori će nas zaobići – poručio je Prelević.

Poslanici DF-a hvalili su rukovodstvo EPCG i njihovog kolegu Milutina Đukanovića, koji je na čelu borda državne energetske kompanije, navodeći da je postigao značajne rezultate i popravio standard građanima, jer nije povećao cenu struje. U pohvalama je prednjačio Jovan Vučurović, tvrdeći da bi građani da je DPS ostao na vlasti danas plaćali struju 400 do 500 eura mesečno.

Lider DF-a Andrija Mandić kazao je da je to što je uradila EPCG ne povećavajući cenu struje najveći doprinos koji je dala neka struktura u Crnoj Gori svakom građaninu. To je, smatra, veća pomoć od povećanja plata kroz program ,,Evropa sad“.

– Rukovodstvo EPCG je učinilo da 650 miliona eura ostane u vašim džepovima, a indirektne uštede su mnogo veće. Da su cene struje porasle, morali biste da plaćate hleb dva i po eura, inflacija bi bila izuzetno velika – rekao je Mandić, obraćajući se građanima.

Prema njegovoj računici, da su povećane cene struje oni kojima je račun 30 eura plaćali bi 135, a oni koji plaćaju 100 eura plaćali bi 443.

– Desilo bi se čudo, urušio bi se potpuno ekonomski sitem da nije bilo kompanije koja treba da bude motor razvoja Crne Gore – zaključio je Mandić. B. D.

Prodaja EPCG korupcionaški ili dobar posao

Na ocenu Jovanke Bogavac (DF) da u Crnoj Gori u poslednjih 20 do 30 godina nije bilo investicija u energetskom sektoru reagovao je Prelević, ističući da je situacija drugačija u stvarnosti.

– Samo u poslednjih deset godina uloženo je 380 miliona eura u CGES i CEDIS, kompanije koje su 2012. vredjele manje od tog iznosa. To su investicije u prenosnu i distributivnu mrežu. Kada je riječ o investicijama u proizvodnju, dve nove vetroelektrane su puštene u rad u tom periodu, kao i nekoliko malih hidroelektrana – dodao je Prelević.

On smatra da je prodaja EPCG, koju je kritikovala Bogavac, dobar posao jer je to preduzeće prodato Italijanima za 420 miliona eura, a kasnije otkupljeno za 210 miliona. Bogavac je na to kazala da je greška što je EPCG uopšte stavljena na doboš, dok je Radulović poručio da je prodaja EPCG bio jedan od najvećih korupcionaških dilova Mila Đukanovića i Silvija Berluskonija, piše Pobijeda.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: EBRD pozajmljuje CGES-u 28 miliona evra za nadogradnju trafostanice

Evropska banka za obnovu i razvoj obezbeđuje kredit sa državnim garancijama crnogorskom operatoru prenosnog sistema CGES-u, vredan do 28 miliona evra. Sredstva će se koristiti za nadogradnju trafostanice Brežna.-Projekat je veoma značajan jer će omogućiti integraciju 400 MW obnovljive...

Crna Gora: Zbog zastoja TE Pljevlja EPCG gubi 70 miliona evra

Procenjuje se da će zbog višemesečnog prekida rada Termoelektrane Pljevlja naredne godine Elektroprivreda Crne Gore za nabavku električne energije potrošiti 70 miliona evra, rekao je za Pobjedu ministar energetike i rudarstva Saša Mujović. EPCG intenzivno radi na tome da nabavi nedostajuću količinu električne...

Crna Gora priprema novi tender za istraživanje nafte i gasa

Uprava za ugljovodonike radi na pripremi neophodne dokumentacije za raspisivanje novog javnog poziva za dodjelu ugovora o koncesiji za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori.  Najprije će, kako je navedeno u izvještaju o radu Uprave, biti raspisana jednostavna javna...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!