Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: Bez...

Crna Gora: Bez prodaje EPCG-a, ali traže se partneri za elektrane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada u Podgorici još uvek nije donela plan privatizacije za ovu godinu ali je listu Pobjeda saopšteno da je stav resornog Ministarstva kapitalnih investicija da ne treba privatizovati Elektroprivredu.

,,Zakonom o privatizaciji privrede utvrđeno je da se privatizacija vrši u skladu sa godišnjim planovima privatizacije koje donosi Vlada na predlog Saveta za privatizaciju i kapitalne projekte, a koji će se objaviti u sredstvima javnog informisanja. Plan privatizacije se priprema na osnovu predloga nadležnih organa državne uprave i državnih fondova. Još uvek nismo dobili inicijativu za pripremu odluke o planu privatizacije za 2021. godinu”, rekli su iz Vlade.

Na pitanje Pobjede da li Vlada planira u toku ove ili narednih godina privatizaciju Elektroprivrede, odnosno ulazak stranih partnera – investitora u vlasničku strukturu te najvažnije državne kompanije i da li ima interesovanja za kupovinu državnih akcija u EPCG, iz Vlade je saopšteno da je stav Ministarstva kapitalnih investicija da ne treba privatizovati Elektroprivredu.

Ipak, u Vladi očekuju interesovanje i zajedničko ulaganje stranih partnera i državne elektro-energetske kompanije u obnovljive izvore energije.

,,Ministarstvo kapitalnih investicija je stava da EPCG, posebno kada su u pitanju projekti koji se tiču obnovljivih izvora energije (vetroelektrane, solarne elektrane) treba da nađe strane partnere, a koji posjeduju potrebne reference, odnosno know how, kako bi zajedno radili na realizaciji ovih projekata”, rekli su iz Vlade.

Dodaju da Crnu Goru očekuje izrada nacionalne energetske i klimatske strategije.

,,U toj strategiji će prioritet biti tzv. zelena tranzicija, odnosno što skoriji prelazak na ,,zelene“ energetske izvore, pa je sa tim u vezi pronalazak partnera sa kojima bi radili na projektima vezanim za implementaciju ove strategije veoma poželjan”, poručeno je iz Vlade.

Iz kompanije Elektroprivreda je nedavno saopšteno Pobjedi da u njihovoj viziji razvoja dominira razvoj obnovljivih izvora energije i da je kompanija ubrzala dinamiku aktivnosti na projektima izgradnje vetro parka Gvozd i solarne elektrane Briska Gora.

,,Početak izgradnje farme vetrogeneratora na Gvozdu predviđen je za ovu godinu, a njen završetak 18 meseci nakon ulaska u realizaciju projekta. Tu smo već uspostavili preliminarnu saradnju sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) kako bi se obezbedila potrebna sredstva za realizaciju projekta. Nadamo se takođe da ćemo uspeti da ispoštujemo i predviđene rokove za realizaciju projekta SE Briska Gora, gde nam je jako važna saradnja sa Vladom, resornim ministarstvom i ulcinjskom lokalnom samoupravom”, navodi EPCG.

Oni su naveli da bi realizacijom ova dva projekta dobili dodatnih između 100 i 250 MW instalisane snage. Iz kompanije su dodali da je planirana snaga VE Gvozd 54,6 MW sa godišnjom prozvodnjom oko 150 GWh električne energije, što je dovoljno za pokrivanje potrošnje oko 25.000 domaćinstava.

Na Briskoj Gori je planirana fazna izgradnja elektrane i to prva faza sa minimalnom instalisanom snagom od 50 MW i druga do ukupno planirane instalisane snage veće od 200 MW.

Italijanska kompanija A2A, nekadašnji akcionar EPCG je 2009. godine za 43,7 odsto akcija EPCG platila 436 miliona evra. A2A je početkom jula 2017. godine ponudila Vladi ,,put opciju“ dogovorenu u sporazumu sa akcionarima, a ,,put opcija“ je povezana sa prodajom svih akcija A2A u EPCG za ukupnu cenu od 225 miliona evra.

Država je sada vlasnik 88,66 odsto akcija, a kompanija deset odsto sopstvenih akcija.

,,Partnerstvo sa A2A je doprinelo da je EPCG danas u boljoj poziciji nego što je bio slučaj pre dolaska te italijanske kompanije. U ovom trenutku kompanija je potpuno likvidna i solventna što predstavlja dobru bazu za investiranje i planirane projekte kompanije”, poručeno je nedavno iz EPCG.

Premijer Zdravko Krivokapić je prošle sedmice optužio predsednika Odbora direktora elektroenergetske kompanije i funkcionera DF-a Milutin Đukanovića da je pregovarao o prodaji EPCG.

Krivokapić je rekao da je stav Vlade da je EPCG najveće blago i ,,koka nosilja“ i da nema govora o prodaji.

Đukanović je u reagovanju naveo da su optužbe premijera besmislene i da on sve i da hoće nema zakonska ovlašćenja to da uradi. Iz Socijaldemokratske partije (SDP) je saopšteno da će predložiti rezoluciju o zaštiti državnih interesa u EPCG i kontrolno saslušanje Đukanovića i ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića.

Izvor: pobjeda.me

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!