Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaCrna Gora: A2A...

Crna Gora: A2A opet uslovljava Vladu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Predstavnici A2A i crnogorske Vlade dogovorili su da dva mjeseca produže ugovor o partnerstvu u Elektroprivredi Crne Gore EPCG koji je na snazi od 2009. godine, saopšteno je iz italijanske kompanije.
–To će omogućiti nastavak pregovora o produženju partnerstva, na osnovu dogovorenih temeljnih načela, navedeno je u saopštenju A2A, prenosi Mina-business.

To je već četvrto produženje roka za postizanje dogovora o budućem aranžmanu i eventualnom nastavku partnerstva sa italijanskim partnerom u Elektroprivredi.

Petogodišnji ugovor Vlade i italijanskog partnera istekao je krajem marta ove godine. Pregovori koji su počeli krajem prošle godine, prvobitno je trebalo da budu završeni do kraja marta, ali su produženi do kraja juna, pa do 31. jula.

Vlada i A2A nemaju usaglašene stavove o prioritetnim investicijama. Italijani smatraju da sada nije isplativa gradnja drugog bloka Termoelektrane TE Pljevlja, na čemu Vlada insistira.

Projekat košta najmanje 338 miliona eura. Iz A2A je trebalo da pronađu trećeg partnera za finansiranje TE, a za dobavljača opreme je izabrana češka Škoda Praha.

Pošto Italijani nijesu u mogućnosti da uvedu trećeg partnera za finansiranje TE, paralelno su se vodili i pregovori o mogućem izlasku A2A iz EPCG, ali ni o toj varijanti još nije postignut dogovor.

Bezuspješno su, prema nezvaničnim informacijama, pokušali da prodaju vlasništvo u EPCG za koje ne mogu dobiti ni približno oko 430 miliona eura, koliko su platili udio 2009. Država ima 57 odsto EPCG.

Među zahtjevima A2A je garancija na profitabilnost uloženog kapitala, autonomija u upravi i sigurnost kada je u pitanju regulatorni okvir (cijena), da se nađe treći partner za finansiranje termobloka.

Od A2A Pljevlja trpe najviše štete

Oduguvlačenje dogovora i bezobrazna objašnjenja A2A o odlaganju izgradnje drugog bloka TE Pljevlja, ubjeđivanju Pljevljaka da će deponija na Maljevcu biti sanirana a potom drska obješanjanja da nema ništa od toga, kao i insistiranjem na smanjenju broja radnika u Rudniku uglja AD Pljevlja kompanaija A2A vratila je pljevaljsku sredinu više decenija unazad.

Po svim dražvnim  prostornim planovima, kao i razvojnim planovima Crne Gore do sada je novi blok TE Pljevlja već trebao da radi nekoliko godina, da je završena toplifikacija grada, a već bi trebalo da počne eksploatacija uglja u Maoču i Glisnici. Takođe trebalo bi da se počne sa izgrdanjom moderne cementare, ali drski i bezobrazni Italijani jednostavno ne mare za potrebe sredine iz koje crpe milione. Jedino im je stalo da se što prije izgradi dalekovod od Pljevalja do Italije pa da pored novca odavde u Italiju bez dažbina i ispod tržišne cijene prenose enegriju. Za razliku od matične države A2A gdje su sa opštinama kroz koje prolazi dalekovod morali  postignu posebne sporazume i da plate premještanje pojednih stambenih objekata, u Crnoj Gori nisu marili za to što dalekovodi prolaze iznad naselja i kroz teritoriju nacionalnih parkova. Osim što pokušavaju da opstruiraju sve planirane investicije u Pljevljima, plan da se pepeo u šljaka deponuje u napuštene dijelove kopa Potrlica razbjesnio je Pljevljake.

Da li Vlada ima snage da ona bude ta koja će usloviti italijansku kompaniju, umjesto što jedna kompanija, koju kontrolišu italijanske opštine Milano i Breša i čij je ukupan gubitak na kraju prošle godine iznosio je 3,4 milijarde eura, uslovaljava državu, vidjećemo. Vjerujemo da nikome iz Vlade nije priajtno kada dođe u Pljevlja, a najčešće se dolazi pred izbore, i kada desetak godina Pljevljacima priča istu priču. Obećava se  drugi blok TE Pljevlja, toplifikacija, cementara, širenje rudničkih kopova, sanacija deponija Maljevac i Gradac, povećanje broja zaposlenih.

Izvor; PV Portal

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: Bulgargaz i BOTAS će ponovo pregovorati o gasnom sporazumu

Bugarski parlament usvojio je rezoluciju kojom se ministar energetike zadužuje da organuzuje novu rundu pregovara o sporazumu između bugarskog državnog snabdevača prirodnim gasom Bulgargaza i turske energetske kompanije BOTAS, koji je potpisan 3. januara 2023. godine. Prema rezoluciji, svi dokumenti kojima...

Rumunija: Premier Energy najavljuje IPO na Bukureštanskoj berzi

  Premier Energy, vertikalno integrisana energetska grupa koja je aktivna u Rumuniji i Moldaviji, objavila je da je pokrenula procedure pred Rumunskom agencijom za finansijski nadzor (ASF) u cilju realizacije Inicijalne javne ponude (IPO) od 125 miliona evra na Bukureštanskoj berzi...

Albanija: RenX Italia planira da razvije projekat vetra od 120 MW

RenX Albania, podružnica kompanije RenX Italia, podnela je zahtev albanskom Ministarstvu za infrastrukturu i energetiku za izgradnju vetroparka Pogradec kapaciteta 120 MW. Investitor priprema projekte vetroelektrana ukupne snage 1,3 GW u Albaniji, 334 MW u Severnoj Makedoniji i 2,4 GW u...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!