Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaČetvrtina struje iz...

Četvrtina struje iz obnovljivih izvora

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Do 2020. godine 27 odsto ukupne energije trebalo bi da se dobija iz obnovljivih izvora energije, kaže ministarka energetike Zorana Mihajlović. Vetropark u Kovinu pod znakom pitanja zbog smanjenja fid-in tarifa, kažu iz američke kompanije “Kontinental vind partners”.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je realno da Srbija do 2020. godine od ukupne potrošnje energije 27 odsto dobija iz obnovljivih izvora.

Mihajlovićeva je rekla da će to biti ostvareno zahvaljujući merama akcionog plana za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji pre svega predviđa ulaganje u biomasu, male hidroelektrane, geotermalnu energiju i energiju vetra i sunca.

Predstavljajući novi Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivh izvora energije do 2020. godine, Mihajlovićeva je rekla da je došlo do određenih smanjenja visine podsticajnih, fid-in tarifa, za energiju vetra i sunca, kao i da je uvedena podsticajna tarifa za kogerenativna postrojenja na ugalj, za elektrane na sve vrste gasova i za solarne kolektore na krovovima stambenih objekata.

Ukinuta je neopravdana gradacija elektrana na otpad, a uvedena posebna kategorija kombinovanih elektrana na ugalj da bi se podstaklo visoko efikasno korišćenje najznačajnijeg domaćeg energetskog resursa.

Zainteresovani investitori i ostala stručna javnost imaće pravo da raspravljaju i daju primedbe na predlog Ministarstva energetike koji se odnosi na visinu fid-in tarifa za obnovljive izvore energije.

Mihajlovićeva je istakla da će dužina trajanja fid-in tarifa ostati nepromenjena i trajaće 12 godina, ali je povećana ukupna instalisana snaga za energiju vetra za koju je moguće dobiti status povlašćenog proizvođača na 500 megavata.

Ministarka je ponovila da će prioritet u iskorišćenju obnovljivih izvora energije biti biomasa, mali vodotokovi, potom geotermalna i energija vetra i sunca.

“Imajući u vidu bogatstvo koje Srbija ima u obnovljivim izvorima energije verujem da možemo da ispunimo cilj da do 2020. godine proizvedemo 27 odsto energije iz obnovljivih izvora i da značajno unapredimo energetsku efikasnost u zemlji”, rekla je Mihajlović.

Prema njenim rečima, dva svetska konsultanta su bila angažovana da bi se potpuno realno odredile fid-in tarife, kojima treba da budu zadovoljni i država i investitori i oni moraju da budu partneri, a ne suprostavljene strane u ovom poslu.

Kako bi se što bolje i efikasnije iskoristili obnovljivi izvori energije, ministarka je rekla da se radi na izmeni Zakona o energetici koji se tiče revizije energetskih dozvola i toga šta je investitor u obavezi da uradi za tri godine od izdavanja energetske dozvole.

Ministarstvo energetike priprema javni poziv za zainteresovane investitore koji žele da dobiju lokaciju za male hidroelektrane, što je potpuna novost i ti javni pozivi će biti završeni do kraja ove godine.

Već početkom sledeće godine očekuju se licitacije po osnovu tih javnih poziva, rekla je ministarka.

“Verujem da će plan iskorišćenja obnovljivih izvora energije u potpunosti biti ostvaren”, rekla je ministarka i poručila investitorima da su dobrodošli u Srbiju i da se obrate resornom ministarstvu za sve probleme sa kojima su budu suočavali.

Niže fid-in tarife koče vetrenjače

Predsednik američke kompanije “Kontinental vind partners” Mark Krendal rekao je da je neizvesna izgradnje vetroparka u Srbiji zbog predloženog smanjenja “fid-in tarife” – cene po kojoj proizvođač prodaje struju elektrodistributivnom preduzeću.

“Predlog novih fid-in tarifa je korak unazad za korišćenje obnovljivih izvora energije u Srbiji”, rekao je Krendal posle predstavljanja mera i planova Ministarstva eneretike za korišćenja obnovljivih izvora energije u Privrednoj komori Srbije.

Krendal je dodao da su smanjene tarife za proizvodnju struje iz energije vetra, bez koje Srbije ne može da ostvari cilj o povećanju udela energije iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrosnji na 27 odsto do 2020. godine.

Prema njegovim rečima, za sada nije siguran da će njegova kompanija moći da finansira izgradnju vetroparka u Srbiji jer finansijski model baziran na ceni od 9,5 evrocenti po kilovat satu za struju iz energije vetra, uz usklađivanje sa inflacijom u evrozoni.

“Umesto toga, u novom predlogu tarifa cena je snižena (na 9,2 evrocenta po kilovat satu) i nije predviđeno usklađivanje sa inflacijom, a struju će otkupljivati novoosnovana firma koja nema novca i u takvim uslovima teško da će neka međunarodna banka podržati projekat naše kompanije u Srbiji”, ocenio je Krendal.

Američka kompanija planira da u naredne godine počne izgradnju vetroparka u Kovinu, snage do 170 megavata u koji bi bilo uloženo 300 miliona evra.

Izvor RTS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!