Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

Cene goriva u Srbiji među najvišim u regionu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

 

Cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95 u Srbiji su više nego u Rumuniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Makedoniji i Sloveniji.

Evrodizel u Srbiji trenutno košta 1,32 evra za litar, dok je njegova cena najniža u Makedoniji 1,06 evra za litar, a najviša u Grčkoj 1,41 evra za litar.

Cena evrodizela u Mađarskoj je 1,31 evra za litar, u Crnoj Gori 1,28 evra, u Rumuniji 1,24 evra, u Sloveniji 1,23 evra, u Bugarskoj 1,22 evra, a u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj 1,20 evra za litar.

I evropremijum BMB 95, koji u Srbiji košta 1,34 evra za litar, skuplji je nego u svim zemljama okruženja, osim u Grčkoj gde iznosi 1,67 evra za litar i Mađarskoj gde košta 1,34 evra za litar.

Evropremijum BMB 95 je najjeftiniji u BIH 1,17 evra za litar, zatim u Bugarskoj 1,24 evra, u Makedoniji i Rumuniji košta 1,25 evra, u Sloveniji 1,28 evra, u Hrvatskoj 1,29 evra, a u Crnoj Gori 1,34 evra za litar.

U Srbiji BMB 95 koji proizvodi NIS košta 1,29 evra za litar, naveli su u UNKS-u.

Cene naftnih derivata u Srbiji nisu se značajnije menjale u poslednja tri meseca, bez obzira što je cena sirove nafte na svetskom tržištu značajnije varirala, pokazale su analize tog udruženja.

U UNKS-a u ističu da na cenu naftnih derivata u Srbiji, osim cena nafte na svetskim berzama, utiče i kurs evra i regionalna ponuda i potržanja.

Na cenu goriva utiču i državna zahvatanja koja spadaju u red viših u regionu kada je u pitanju benzin, dok su ta zahvatanja za dizel otprilike ista kao u ostalim zemljama regiona, kažu u tom udruženju.

U Naftnoj industriji Srbije (NIS) kažu da su cene goriva na NIS- ovim pumpama konkurentne i u skladu sa cenama u okruženju.

Cene goriva u Srbiji u velikoj meri zavise od državnih zahvatanja odnosno od nivoa akciza i PDV – a, rekao je zamenik generalnog direktora NIS-a Aleksej Urusov koji nije mogao da precizira da li će biti skorog sniženja cena goriva na NIS- ovim pumpama.

To će zavisiti od države – da li će smanjivati iznos akciza na naftne derivate u 2011. a zavisiće i od tržišta i cena u regionu.

NIS, kako je naveo ima niz promotivnih akcija sniženja goriva ka što su “happy hour” i “happy day.”

Izvor tanjug.rs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!