Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...

Cene goriva u Crnoj Gori ostaju na rekordnom nivou

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Usklađivanje maloprodajnih ciena goriva u Crnoj Gori sa cenom nafte na međunarodnom tržištu i kretanjima kursa evra u odnosu na dolar, koje je trebalo da bude danas, biće obavljeno sutra, zbog praznika.

Sudeći prema trendovima na svetskim tržištima energenata i valuta, ne bi trebalo da bude promena, makar ne većih, pa će cene benzina i dizela i dalje biti na postojećim, rekordnim nivoima.

Maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori trenutno su najveće u regionu a na značajno višem nivou su i u odnosu na one iz leta 2008. godine, kada su zabilježeni prethodni nivoi.

Bezolovni eurosuper 95 košta 1,36 evra za litar, dok je onaj od 98 oktana skuplji za cent. I cijena litra ekodizela je na rekordnom nivou od 1,3 evra.

Visoke cene goriva su mnoge proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda naterale da poslednjih meseci povećaju i maloprodajne cene, što se najviše odrazilo kroz cenu hljeba, koji je poskupeo za 10 centi po vekni, prenose agencije.

Vlada je tek prošle sedmice reagovala, pa je snizila akcize na ekodizel za određene potrošače, što će cenu tog energenta spustiti za 20 centi. Olakšice se odnose na firme iz pekarske industrije, autoprevoznike bez taksista, prerađivačku industriju i građevinarstvo. Oni još nisu reagovali na takvu vladinu odluku.

Što se tiče ostalih vrsta goriva, cijene će, sasvim izvjesno, ostati bez promjena kada su državne dažbine u pitanju, pa će akcize i porez na dodatu vrijednost činiti čak preko 50 odsto maloprodajne cijene, a za dizel gorivo 47 odsto.

Izvor capital.ba

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Srbija: Korišćenje pepela i gipsa štedi novac

Za razliku od sveta, korišćenje pepela, šljake i gipsa - najzastupljenijih sekundarnih materijala u Srbiji je nedovoljno. Ovaj problem mogao bi se rešiti uspostavljanjem operatera, koji bi centralizovano upravljao plasmanom pepela, rečeno je na Međunarodnoj stručnoj konferenciji „Pepeo, šljaka,...

BiH mora trajno da zaštiti Gornju Neretvu

Konkretni koraci ka suspenziji izgradnje hidroelektrane (HE) “Ulog”, raskidanju koncesionih ugovora za planirani projekat HES “Gornja Neretva”, HE “Glavatičevo” i HE “Bjelimići”, kao ni adekvatnoj zaštiti kompletnog sliva gornje Neretve nisu poduzeti i neophodno je da BiH ubrza procese...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!