Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija Energetika"Cena struje znatno...

“Cena struje znatno manja kada imate nuklearku”

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Urednica Energije Balkana Jelica Putniković izjavila je danas da Srbija uskoro neće imati problema sa strujom, nakon što bude uključen blok B TE “Nikola Tesla”.

Nedavno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska radova na revitaliziciji bloka B termoelektrane “Nikola Tesla” rekao da od trenutka kada bude uključena mreža, 25. ili 26. novembra, više neće biti problema sa strujom i da će to biti spas za Srbiju.

“Gospodin Vučić je zapravo govorio o električnoj energiji, a taj blok ima priličan kapacitet. To znači, zapravo, da će biti dovoljno struje iz domaćih izvora. Sada se manje količine struje uvoze jer taj blok ne radi, ali ono što je dobro, to je da se taj blok revitalizuje, nije u pitanju običan remont, već mu se produžava radni vek za 30 godina. To je neki rok do kada treba da ugasimo termoelektrane, istovremeno, povećava mu se kapacitet. Srbija će moći da računa da ima dovoljno sopstvene proizvodnje struje”, rekla je Putniković za Tanjug.

Ona je dodala da je smanjenje potrošnje električne energije korisno za državu, jer neće morati da širi kapacitete.

“Ne samo građani, već i privreda, malo se rasipnički ponašaju. Verovatno je uzrok niža cena struje nego u Evropi. Ljudi su navikli da se greju na struju, to je jedan komforan način grejanja. Ako se smanji potrošnja, nama, potrošačima je ušteda, a i država neće morati da pravi nove kapacitete. Stručnjaci kažu da je to jedan novi kapacitet, kada smanjite potrošnju, jer će vam ostati struje da možete da izvezete. Ovo je motivisalo ljude da razmisljaju da zamene vrata, prozore, da naprave izolaciju na zidovima. Imamo akciju za solarne panele, možda neće svi uspeti u tome, ali dobro je da se na tome radi. Jedina mana je što su proizvođači te opreme povećali cene, to je problem za koji bi država mogla da povede računa”, navela je Putniković.

Postavlja se pitanje i po kojoj ceni bi Srbija mogla da nabavlja gas, s obzirom na to da je direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović nedavno izjavio da bi Srbija mogla da ga nabavlja od Rusije za manje od 450 dolara za 1.000 kubika.

“Cena na energetskim berzama je u Evropi skočila do 2.000 dolara za 1.000 kubnih metara. Onda smo imali izjavu predsednika Vučića da ne znamo tačno koju će Srbija imati cenu gasa u novom, obnovljenom ugovoru sa ‘Gaspromom’ posle 1. januara 2022. godine. Zatim, pominjalo se da bi mogla cena mogla da bude oko 450 dolara, a sada je pala cena na berzama u Evropi. Srbija bi mogla da ima specijalni tretman, kao partner ‘Gasproma’, Rusije u mnogim energetskim projektima”, navela je Putniković.

Cena znatno manja kada imate nuklearku

Nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da bi Srbija mogla da bude suvlasnik u nekoj od nuklearnih elektrana u susednim zemljama ili da sama nabavi male modularne nuklarne reaktore, urednica portala “Energija Balkana” Jelica Putniković rekla je danas da je cena električne energije kada se izgradi nuklearka znatno niža.

“Da bismo gradili nuklearku, potrebno je da se iškoluje kadar koji bi je izgradio, a posle i vodio tu elektranu. S druge strane, predsednik Vučić je najavio da bismo mogli postati suvlasnici neke nuklearke u okruženju, možda u mađarskom Pakšu, to je cifra od oko 15 odsto udela… Za to nam treba novac, ali mnoge investicije su krediti. Ulaganje u siguran kapacitet za proizvodnju električne energije će se isplatiti narednih decenija. S druge strane, cena proizvodnje električne energije kada se izgradi nuklearka je mnogo jeftinija”, rekla je ona za Tanjug.

Ona se osvrnula i na male nuklearne modularne reaktore.

“Oni su manjeg kapaciteta, ali su, naravno i jeftiniji, i mogu da se nadograđuju. Dakle, uz jedan, da se stavi još dva, tri. Rumunija je nedavno na Samitu KOP26 u Velikoj Britaniji dogovorila jedan takav modularni nuklearni reaktor sa američkim partnerima, zašto ne bismo i mi kao Rumunija”, zapitala je ona.

Putniković smatra da je sigurnije da na svojoj teritoriji imamo proizvodni kapacitet, nego da imamo ulaganje u inostranstvo.

“Ne znamo šta će biti za koju godinu kad dođe opet do neke energetske krize. Ta država, gde smo investirali, može da kaže, ”nama treba toliko i toliko struje, nećemo vam sve ovo izvesti, platićemo vam”. A sta ćemo mi onda bez struje”, dodala je.

Ona je podsetila da je posle nuklearne katastrofe u Černobilu proglašen moratorijum na nuklearke u bivšoj Jugoslaviji.

“Nekako je nuklearna energija proglašena opasnom energijom, koja nije ”zelena”. Narod je uplašen, nekako je uvek postojao gard javnosti: ‘šta će nam nuklearke, možemo bez njih…’ Sada, kada su krenule priče o sprečavanju klimatskih promena, sada kada znamo da moramo da zatvaramo proizvodnju struje iz uglja, da se zatvaraju termoelektrane na ugalj, to je onda postala jedna sigurna opcija za proizvodnju energije. To je realno”, zaključila je ona.

Izvor: b92.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Srbija: Više od trećine struje dobijamo iz zelenih izvora

Više od 35 procenata električne energije dobijamo iz obnovljivih izvora energije, pre svega iz hidropotencijala jer Đerdap i ostale velike hidroelektrane daju značajne kapacitete, tako da ima prostora za napredak u solaru i vetru, rekla je za RTS direktorka...

Srbija dobija i gasnu vezu sa Rumunijom

Memorandum o razumevanju o izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Rumunija je u postupku usvajanja na Vladi Srbije i uskoro će biti potpisan, saopšteno je nakon sastanka ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i ambasadorke Rumunije Silvije Davidoju. Vrednost investicije deonice od...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!