Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBugarska: Zatvorena fabrika...

Bugarska: Zatvorena fabrika za proizvodnju olova i cinka

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najveća fabrika za proizvodnju olova i cinka u oblasti Krdžali na jugu Bugarske zatvorena je zbog nepoštovanja ekoloških propisa, objavila je danas bugarska novinska agencija Novinite.

Kako navodi agencija, kompanija koja je vlasnik te fabrike ima postrojenja i u Srbiji.

Fabrika je zatvorena zato što emituje mnogo veću količinu sumpor dioksida od one koja je dozvoljena, precizira bugarska agencija. Predstavnici vlasti južnobugarske oblasti Haskovo danas su direktorki fabrike Slaveji Stojanovoj uručili naređenje da se postrojenje zatvori.

“Iako smo u poslednje dve godine smanjili za 40 odsto proizvodnju olova, instalicija za prečisćavanje sumpora nije uspela da zadovolji sve veće zahteve što je dovelo do ovog tužnog dana”, rekla je Stojanova.

Ona je takođe rekla da se vlasnik postrojenja Valentin Zaharijev danas sreo sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i sa ministrom za zaštitu životne okoline Nonom Kardžovim i dodala da će zbog zatvaranja postrojenja posao izgubiti 350 ljudi.

Zaharijev se sa Borisovim dogovorio da će fabrika moći da nastavi rad ukoliko uspe da u roku od mesec dana smanji emitovanje ugljen dioksida, dodaje agencija.

“Učinićemo sve da rešimo ovaj problem i da sačuvamo posao za hiljade radnika”, rekla je Stojanova.

Izvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!