Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Vlada razmišlja...

Bugarska: Vlada razmišlja o osnivanju Fonda za energetsku sigurnost, industrija zahteva zamrzavanje cena energije do 2016.

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Svi proizvođači električne energije u Bugarskoj moraće da doprinesu sa 5% svojih prihoda od prodaje električne energije kako bi se pokrio deficit u državnoj kompaniji NEK.

Nakon sastanka sindikata, poslodavaca i Vlade najavljeno je da bi novi Fond za energetsku sigurnost trebao da doprinese rešavanju finansijskih problema nacionalne energetske kompanije NEK.

Fond će biti finansiran iz očekivanih prihoda od trgovanja emisijama ugljenika, kompenzacija za obnovljive izovre, ugovora o otkupu električne energije itd. Svi proivođači električne energije moraće da da doprinesu sa 5% svojih prihoda od prodaje električne energije. Bugarska ministarska energetike Temenuzhka Petkova očekuje da će na taj način biti prikupljeno 100 miliona evra godišnje.

Osnivanje fonda deo je mera koje Vlada treba da usvoji 24. jula kako bi suzbila rastući deficit u energetskom sektoru, posebno u državnim kompanijama. Regulatorno telo imaće nedelju dana da razmotri ove mere i uključi ih o odluku o cenama električne energije.

Stupanje na snagu odluke o novim cenama odloženo je do 31. jula zbog protesta industrijskih potrošača, dok se testiraju nove opcije za smanjenje troškova. Bugarska industrijska asocijacija objavila je da je njen cilj da se cene zadrže na trenutnom nivou do 1. januara 2016.

Ministarka Petkova je najavila da će Bugarski Energetski holding, krovno preduzeće kompanije NEK, morati da uštedi 10 procenata na administrativnim troškovima, kako bi uštedeo 10 miliona evra do kraja godine.

Pored toga, amandmani na Zakon o energetici i Zakon o obnovljivim izvorima, dozvoljava kompaniji NEK da otkupe manji udeo obnovljive energije. Zahvaljujući ovoj meri NEK bi mogao uštedeti 25 miliona evra godišnje.

Istovremeno se sprovodi istraga protiv proizvođača obnovljive energije, koja bi trebala utvrditi da li deklarisani investicioni troškovi, koji predstavljaju osnovu za utvrđivanje fid-in tarifa, odgovaraju realnim troškovima.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!