Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Promena plana...

Bugarska: Promena plana – proglašen moratorijum na cene električne energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarski poslanici izglasali su u sredu zamrzavanje cena električne energije i grejanja za domaćinstva na trenutnim nivoima. Ovaj potez kritikovale su kompanije za distribuciju električne energije.

Ranije je rast cena izazvao proteste u ovoj balkanskoj zemlji, gde siromašna domaćinstva često imaju problema da plate račune tokom zime.

Bugarski energetski regulator je raspravljao o podizanju cena električne energije za domaćinstva od 1. januara u proseku za 11,5% i cena grejanja za 30%, usklađujući ih sa tržišnim cenama koje energetske kompanije plaćaju.

Parlament, u kome većinu ima vladajuća koalicije koja je obećala da će cene električne energije za domaćinstva ostati stabilne, izglasao je moratorijum, sprečavajući povećanje cena za ovu kategoriju potrošača.

Bugarske kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom i mrežni operatori kritikovali su zamrzavanje, ocenjujući da bi ono moglo da ugrozi čitav elektroenergetski sistem, a sa njim i bugarsku ekonomiju. Oni su pozvali zakonodavca da pronađe druge načine da podrži domaćinstva umesto da veštački održava niske cene.

Kompanije moraju da kupuju električnu energiju po mnogo višim tržišnim cenama da bi balansirale tokove energije. Navode da je njihova likvidnost već ugrožena nakon što su cene porasle u septembru i da je povećanje trebalo samo da pokrije njihove troškove.

Zamrzavanje cena može ugroziti planirane popravke i investicije u elektroenergetsku mrežu, dodaju oni.

Pojedini snabdevači su bankrotirali u drugim delovima Evrope jer su ih ograničenja cena sprečila da rastuće veleprodajne cene prenesu na potrošače. Referentna evropska cena gasa ove godine je porasla za čak 700%.

Očekuje se da će bugarski parlament ponovo glasati o zamrzavanju u četvrtak, ograničavajući ga do kraja marta sledeće godine.

Prosečna cena na dan unapred platformi bugarske energetske berze u sredu je iznosila 563 leva (287,8 evra) po MWh, u poređenju sa cenom električne energije za domaćinstva koja je postavljena na oko 115 leva (58,8 evra) po MWh.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: EK odobrila državnu pomoć od 142 miliona evra za energetske kompanije

  Evropska komisija odobrila je 278 miliona leva (142 miliona evra) državne pomoći bugarskim energetskim kompanijama. Komisija je u saopštenju navela da državna pomoć ima za cilj da pokrije deo troškova kompanija koje su skladištile prirodni gas u podzemnom skladištu gasa Čiren kako...

Bugarska: NE Kozloduj raspisala tender za transport transformatora iz NE Belene

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Kozloduj raspisalo je javni tender za transport blok transformatora od lokacije NE Belene do NE Kozloduj. Procenjena vrednost nabavke je 1,5 miliona leva (oko 750.000 evra) bez PDV-a. Transformatori se mogu transportovati kopnenim putem, koristeći mrežu dravnih...

Bugarska tuži ruski Gazprom zbog suspenzije gasnog ugovora

Bugarska gasna kompanija Bulgargaz pokrenula je arbitražni postupak protiv ruskog Gazproma, navodi se u saopštenju bugarske kompanije objavljenom na njenom sajtu. Ruski gasni gigant je 2023. godine suspendovao dugoročni ugovor koji je pokrivao 90% količina prirodnog gasa koje je Bulgargaz isporučivao kupcima. Ruska kompanija...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!