Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Promena plana...

Bugarska: Promena plana – proglašen moratorijum na cene električne energije

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarski poslanici izglasali su u sredu zamrzavanje cena električne energije i grejanja za domaćinstva na trenutnim nivoima. Ovaj potez kritikovale su kompanije za distribuciju električne energije.

Ranije je rast cena izazvao proteste u ovoj balkanskoj zemlji, gde siromašna domaćinstva često imaju problema da plate račune tokom zime.

Bugarski energetski regulator je raspravljao o podizanju cena električne energije za domaćinstva od 1. januara u proseku za 11,5% i cena grejanja za 30%, usklađujući ih sa tržišnim cenama koje energetske kompanije plaćaju.

Parlament, u kome većinu ima vladajuća koalicije koja je obećala da će cene električne energije za domaćinstva ostati stabilne, izglasao je moratorijum, sprečavajući povećanje cena za ovu kategoriju potrošača.

Bugarske kompanije za distribuciju i snabdevanje električnom energijom i mrežni operatori kritikovali su zamrzavanje, ocenjujući da bi ono moglo da ugrozi čitav elektroenergetski sistem, a sa njim i bugarsku ekonomiju. Oni su pozvali zakonodavca da pronađe druge načine da podrži domaćinstva umesto da veštački održava niske cene.

Kompanije moraju da kupuju električnu energiju po mnogo višim tržišnim cenama da bi balansirale tokove energije. Navode da je njihova likvidnost već ugrožena nakon što su cene porasle u septembru i da je povećanje trebalo samo da pokrije njihove troškove.

Zamrzavanje cena može ugroziti planirane popravke i investicije u elektroenergetsku mrežu, dodaju oni.

Pojedini snabdevači su bankrotirali u drugim delovima Evrope jer su ih ograničenja cena sprečila da rastuće veleprodajne cene prenesu na potrošače. Referentna evropska cena gasa ove godine je porasla za čak 700%.

Očekuje se da će bugarski parlament ponovo glasati o zamrzavanju u četvrtak, ograničavajući ga do kraja marta sledeće godine.

Prosečna cena na dan unapred platformi bugarske energetske berze u sredu je iznosila 563 leva (287,8 evra) po MWh, u poređenju sa cenom električne energije za domaćinstva koja je postavljena na oko 115 leva (58,8 evra) po MWh.

Izvor: reuters.com

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bugarska: ICGB je pokrenuo obavezujuću fazu za proširenje kapaciteta gasovoda Grčka-Bugarska

Operator gasovoda između Grčke Bugarske, ICGB, pokrenuo je obavezujuću fazu tržišnog testiranja za proširenje kapaciteta gasovoda sa 3 na 5 milijardi kubnih metara godišnje. U saradnji sa operatorima sistema za prenos prirodnog gasa, ICGB je objavio obaveštenja za obavezujuću fazu...

Bugarska: Bulgartransgaz izabrao izvođače radova za proširenje Vertikalnog gasnog koridora

Bugarski operator sistema za prenos gasa Bulgartransgaz uspešno je završio najvažniju javnu nabavku u vezi sa implementacijom projekta Vertikalnog gasnog koridora, saopštila je kompanija. Ova nabavka obuhvata prostorno planiranje, investiciono projektovanje, nabavku neophodnog materijala i opreme, izgradnju i puštanje u...

Bugarska: SENS LSG je priključio solarne projekte od 141 Mwp na mrežu

Nemački-austrijski joint-venture SENS LSG povezao je na električnu mrežu dva solarna parka ukupnog kapaciteta 141 MWp.Solarni parkovi, jedan od 91 MWp, a drugi od 50 MWp, nalaze se u opštini Dalgo Pole, gde se pridružuju prethodno realizovanom projektu SENS...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!