Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Nova poticajna...

Bugarska: Nova poticajna naknada za energiju iz OIE

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bugarski parlament u četvrtak je izglasao uvođenje 20-postotne pristojbe na prihode u sektoru proizvodnje električne struje iz sunčeve i energije vjetra koja će se početi naplaćivati u idućoj godini.
Nova pristojba osigurat će povrat dijela izdašnih subvencija koje ta najsiromašnija članica EU-a isplaćuje proizvođačima zelene energije a odobrena je u sklopu prijedloga bugarskog proračuna za 2014. godinu.

Proizvođači struje uz pomoć sunčeve i energije vjetra oštro kritiziraju nove namete, predložene između dva čitanja u tamošnjem parlamentu bez prethodne rasprave, upozoravajući da će time prouzročiti stečajeve kompanija i otjerati strane ulagače.

Mnoštvo ulagača iz Njemačke, Austrije, Sjedinjenih Država i Južne Koreje pohrlilo je u Bugarsku kako bi iskoristili subvencije u tome sektoru. Više od četiri milijarde eura (5,4 mlrd. dolara) uložili su u izgradnju pogona, zaslužnih za proizvodnju 1.600 megavata struje uz pomoć energije vjetra i sunca.

Parlament je također izglasao prijedlog o ograničavanju količine energije koja se može prodavati po povlaštenim cijenama. U sektoru zelene energije upozoravaju da će takva mjera dodatno pogoditi njihove prihode za 15 do 20 posto.

“Te se mjere tiču isključivo proizvođača energije iz vjetra i sunca. Žalit ćemo se bugarskom predsjedniku i apelirati da uloži veto na prijedlog proračuna za 2014. kako bi se spriječio takav diskriminatorni potez”, kazao je Nikola Gazdov iz Bugarskog udruženja fotonaponske industrije.

Premijer Plamen Orešarski jučer je izjavio da će očekivane primitke od nove pristojbe u idućoj godini od oko 150 milijuna leva (104 milijuna dolara) usmjeriti smanjenju rastućih manjkova u posrnulom sektoru energetike.

Državna agencija za regulaciju cijena u energetskom sektoru od veljače je za 13 posto smanjila cijenu električne energije za potrošnju u kućanstvima, čime je dodatno otežan položaj proizvođača i distributera električne energije.

Vlada u Sofiji obećala je niske cijene električne energije kako bi spriječila prosvjede građana kojima za plaćanje računa za energiju odlazi značajan dio mjesečnih prihoda, poglavito tijekom zime.

Prosvjedi građana zbog visokih cijena električne energije, dijelom posljedica ulaganja u zelenu energiju, u veljači ove godine srušili su prethodnu vladu desnog centra.

Izvor Reuters

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!