Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Investicijom od...

Bugarska: Investicijom od 100 miliona evra počinje transformacija prvog bugarskog regiona uglja

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Termolektrana na ugalj Bobov dol uložiće više od 100 miliona evra u veliki solarni park, čija izgradnja počinje u ponedeljak. Pokrenuta je i izgradnja gasnih kogeneracionih elektrana i elektrane na biogas.

Ove godine navršava se tačno 50 godina od puštanja u rad prvog bloka termoelektrane na lignit Bobov Dol, a ona će postati prva elektrana na ugalj u Bugarskoj koja će dodati sopstvene kapacitete na obnovljive izvore energije, izgradnjom solarnog parka od 100 MW. Projektovana vrednost investicije je oko 100 miliona evra, a njena realizacija počinje 13. februara.

U poslednjoj deceniji za TE Bobov dol, iza koje stoji biznismen Hristo Kovački, vezivao se veliki broj afera – između ostalog zbog problema zagađenja, spaljivanja otpada i biomase i provera tužilaštva. Međutim, izgradnja fotonaponskog parka mogla bi da popravi imidž ovog velikog igrača na bugarskom energetskom tržištu. Izgradnja PV parka trebala bi da pokaže da regioni uglja mogu krenuti putem transformacije.

Od braon do zelene

Projekat solarnog parka na lokaciji TE Bobov dol ilustrije kako se mogu iskoristiti prednosti starog postrojenja za potrebe novih energetskih projekata – kao što su  direktna veza sa elektroenergetskom mrežom, raspoloživo zemljište i radnici. Pored toga, sama kompanija je proizvođač električne energije i već etablirani učesnik na energetskom tržištu.

Solarna elektrana će se graditi na staroj deponiji šljake, koja je nusproizvod nastao nakon sagorevanja uglja.

Ideja za izgradnju PV elektrane datira još iz 2020. godine, a nadležni organi su odlučili da nije potrebno sprovoditi procenu uticaja na životnu sredinu za projekat jer je zemljište na kojem će se graditi već degradirano.

Krajem marta 2021. godine potpisan je predugovor sa Operatorom elektroenergetskog sistema za priključenje na mrežu PV elektrane Bobov dol. Procedura je pojednostavljena jer u blizini termoelektrane postoji mreža i trafostanica, što nedostaje većini sličnih projekata.

Sama građevinska dozvola je izdata u aprilu 2022, dok je u januaru 2023. potpisan finalni ugovor sa ESO. Preostalo je da se izgradi višekilometarski nadzemni dalekovod, čiju izgradnju je naručio ESO, ali je u potpunosti finasira TE Bobov Dol.

Prvi solarni panel već su isporučni u luku  Burgas i u toku je njihov transport na lokaciju TE Bobov Dol. U toku je isporuka konstrukcije, invertora i kablova, a u  junu se očekuje isporuka same trafostanice za buduće postrojenje (33/110Kw, snage 110kVA). Izvođač projekta je kompanija MAT OOD. 

Rok za završetak prve faze projekta je 13. decembar 2023. godine, ali se očekuje da će elektrana biti operativna i pre tog datuma ako se isporuke budu odvijale po planu.

Sistem 40-40-20 

Ceo projekat je podeljen u tri glavne faze. U prve dve faze biće instalirani solarni paneli ukupne snage po 40 MW, a u trećoj fazi dodatnih 20 MW.

Ova podela je vezana za finansiranje – novac za prvu fazu obezbedila je sama termoelektrana – oko 15 miliona evra.

Nakon toga, solarna elektrana će biti izdvojena u novu kompaniju, koja će podići kredit za finasiranje naredne dve faze, ukupne vrednosti oko 35 miliona evra. Ovo je neophodno jer banke više ne pozajmljuju novac kompanijama za proizvodnju uglja.

Takođe je planirana instalacija baterija u sklopu solarnog parka, sa početnim kapacitetom između 1 i 5 MWh, ali one će biti modularne kako bi mogle da se nadograde.

Predviđena je i izgradnja stanice za punjenje električnih vozila na jednom kraju solarnog parka, koja će nuditi zelenu energiju za punjenje električnih automobila.

Ugalj, solar i gas

Paralelno, TE Bobov Dol je pokrenuo projekat izgradnje pet gasnih kogeneracionih elektrana ukupnog kapaciteta 42 MW. One bi trebale da budu puštene u rad u aprilu 2024. godine, a povezivanje sa mrežom Bulgartransgaza očekuje se već tokom leta. 

U toku su i radovi na izgradnji elektrane na biogas, kapaciteta 6,5 MW. Ugovor o projektovanju, nabavci opreme i izgradnji potpisan je sa Zorg Biogasom, a čeka se završetak procedura za izradu EIA studije.

Po okončanu investicije, TE će moći da balansira solarnu proizvodnju na licu mesta i moći će da ponudi kompletan bazni proizvod. Za sada, međutim, rukovodstvo nije odlučilo kako će prodavati električnu energiju – da li kao kombinovanu proizvodnju svih kapaciteta, preko pojedinačnih balansnih grupa ili putem dugoročnih ugovora sa krajnjim kupcima ili trgovcima.

Sign up for updates & special reports

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Nacrt Strategije eneretike i povlačenje termokapaciteta

U Nacrtu nove Strategije razvoja energetike do 2040. godine sa projekcijama do 2050. godine razvijena su dva scenarija – BAU (Business As Usual, u kome nema značajnih promena u odnosu na zatečeno stanje), i S scenario, za koji se...

Bugarska: EK odobrila državnu pomoć od 142 miliona evra za energetske kompanije

  Evropska komisija odobrila je 278 miliona leva (142 miliona evra) državne pomoći bugarskim energetskim kompanijama. Komisija je u saopštenju navela da državna pomoć ima za cilj da pokrije deo troškova kompanija koje su skladištile prirodni gas u podzemnom skladištu gasa Čiren kako...

Bugarska: NE Kozloduj raspisala tender za transport transformatora iz NE Belene

Rukovodstvo Nuklearne elektrane Kozloduj raspisalo je javni tender za transport blok transformatora od lokacije NE Belene do NE Kozloduj. Procenjena vrednost nabavke je 1,5 miliona leva (oko 750.000 evra) bez PDV-a. Transformatori se mogu transportovati kopnenim putem, koristeći mrežu dravnih...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!