Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Grand Energy...

Bugarska: Grand Energy Distribution – najveći trgovac električnom energijom u 2020. godini

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Tržište električne energije u 2020. godini bilo je više nego dinamično. Zaključvanje u martu prošle godine zadalo je neočekivani udarac evropskom tržištu – za samo nekoliko dana, cena električne energije na berzama u Evropi srušila se za 20-30%, a ovaj proces se nastavio i narednih meseci, dovevši do pada od 50%.

Glavni uzrok nižih cena bila je ograničena potrošnja električne energije – u pojedinim zapadnoevropskim zemljama, poput Italije, potražnja je pala za više od 25%. U Bugarskoj je ovaj proces bio manje intenzivan, ali su brojke indikativne – među 25 vodećih energetskih kompanija ostalo je samo šest trgovaca električnom energijom, a njihov ukupan promet smanjen je za preko 200 miliona evra – sa 1,42 milijarde evra na 1,03 milijarde evra. Pojedini veliki snabdevači – Ritam-4, Energy MT, Axpo Bugarska – ispali su sa ove liste.

Veliki pad prihoda

Najveći trgovac električnom energijom u Bugarskoj drugu godinu zaredom je kompanija povezana sa Hristom Kovačkim – Grand Energy Distribution. Ona se popela za jednu poziciju na listi, na treće mesto po prihodima u sektoru, iako su oni smanjeni za 17%, sa rekordnih 470 miliona evra u 2019. na 288 miliona evra u 2020. godini.

Kompanija je među glavnim učesnicima u javnim nabavkama na tenderima države, opština i povezanih kompanija i ima relativno sigurno poslovanje. Takođe, Grand Energy Distribution je među pobednicima na tenderima za prodaju električne energije koje raspisuje NE Kozloduj.

Na taj način je kompanija povezana sa Kovačkim postala snabdevač ne samo krajnjih kupaca, već i drugih trgovaca.

Međutim, prihodi drugog trgovca električnom energijom povaznog sa Kovačkim – European Trade of Energy – smanjeni su za 50% na godišnjem nivou. Sa prijavljenih preko 160 miliona evra, pali su na 79 miliona evra u 2020.

Naime, nakon zaključavanja u martu prošle godine European Trade of Energy je bila jedna od prvih kompanija koja je prestala da ispunjavaju svoje dugoročne ugovore sa NE Kozloduj, pa ju je Bugarska nezavisna energetska berza, IBEX, uklonila iz segmenta bilateralnih sporazuma.

Motiv trgovca električnom energijom za takav postupak bio je taj što je, prema sporazumu sa nuklearnom elektranom, morao da kupuje električnu energiju po mnogo višoj ceni ostvarenoj na aukciji u odnosu na cenu po kojoj je istu električnu energiju prodavao svojim kupcima u vreme korona krize.

Ozbiljan pad prihoda beleži i trgovac Energo-pro. Do 2020. godine grupa je upravljala sa dve kompanije, Energo-pro Energy Services i Energo-pro Trading, ali su dve kompanije u februraru prošle godine spojene u jednu, zadržavajući naziv Energo-pro Energy Services. Ukupno, dve kompanije (prva je radila za domaće tržište, a druga za izvoz) imale su prihode od 220 miliona evra u 2019. godini, dok je u 2020. prijavljeno 140 miliona evra (-36%).

Dok ČEZ Trading beleži blagi pada prometa (-3,3%), EVN Trading South East Europe je ostao na istom nivou.

Jedina kompanija koja je ostvarila rast u sektoru – i to impesivan – jeste Energy Market, koja je prijavila je rast prometa od 82,5%, sa 54 miliona evra na 99 miliona evra.

Ovaj dobar rezultat dolazi u pozadini nižih cena električne energije i ograničene potražnje. Kompanija je imala agresivnu strategiju za privlačenje novih kupaca i davala je dobre ponude, ali je takođe aktivno učestvovala na tenderima za snabdevanje državnih i opštinskih struktura.

Regulisano tržište

Kompanije koje snabdevaju domaćinstva (i snabdevale su male kompanije do 1. oktobra 2020.), po regulisanim cenama – ČEZ, EVN i Energo-pro, imala su stabilne prihode sa dvocifrenim rastom. S obzirom da su cene njihovih usluga fiksne, sve tri kompanije beleže rast profita.

Izvor: capital.bg

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!