Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: ESO plaća...

Bugarska: ESO plaća termoelektrani Varna 195 evra po MWh

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poslednjih nekoliko meseci termoelektrana Varna aktivno radi kao rezervni kapacitet za proizvodnju električne energije.

Bugarski Operator elektroenergetskog sistema, ESO, plaća termoelektrani skoro dvostruko višu cenu u poređenju sa spot tržištem.

U avgustu taj iznos bi mogao dostići 15 miliona evra, što će se preliti na račune industrijskih potrošača i biznisa.

Pre nekoliko dana otkrivena je jedna od najbolje čuvanih tajni u bugarskom državnom energetskom sektoru – koliko tačno novca se isplaćuje termoelektrani Varna, u vlasištvu bugarskog oligarha i političara Ahmeda Dogana.

U pisanom odgovoru na poslaničko pitanje, ministar energetike Andrej Živkov podneo je detaljan izveštaj o iznosima koje je Operator elektroenergetskog sistema isplatio elektrani za obezbeđivanje hladne rezerve, balansne energije i raspoloživu snagu.

Ukratko – u 2020. godini ukupno je plaćeno 20,8 miliona leva (10,7 miliona evra), a od početka 2021. do kraja jula 12,4 miliona leva (6,4 miliona evra).

Naime, u proteklih sedam meseci, za svaki MWh električne energije koju proizvode TE Varna, državni ESO je plaćao između 245 i 381 leva (125,6 – 195 evra). To je u proseku preko dva puta više u poređenju sa cenama na energetskoj berzi u tom periodu.

Podaci za avgust još nisu dostupni, ali je izvesno da je TE Varna radila mnogo više nego prethodnih meseci i po još višoj ceni – ona verovatno prelaze 400 leva (205 miliona evra) po MWh. Tako bi samo u ovom mesecu prihodi TE Varna mogli premašiti 30 miliona leva (15,4 miliona evra). To će se neizbežno odraziti na račune bugarskih kompanija.

TE Varna dobija isplate po dva osnova. Kao prvo, ona obezbeđuje rezervni kapacitet kada zapravo ne radi, već je u stanju pripravnosti. To je veoma slično hladnoj rezervi, ali se drugačije zove – rezerva za regulaciju frekvencije i volumetrijsku snagu. Drugi osnov je aktivna električna energija.

TE Varna je od početka godine dobila skoro 2,9 miliona leva (1,5 miliona evra) za rezervu a za proizvodnju električne energije – 9,5 miliona leva (4,9 miliona evra).

U ovom slučaju ključno je plaćanje aktivne električne energije. U praksi se ispostavilo da je ESO u određenim intervalima aktivirao TE Varna da popuni nestašicu električne energije u sistemu. Ovo je tzv. usluga balansiranja na gore, koja se aktivira u cilju kompenzacije razlike između ugovorenih i stvarno realizovanih isporuka.

Drugim rečima, kada potrošnja električne energije naglo i neplanirano premaši ponudu, ESO angažuje dodatne kapacitete za održavanje ravnoteže elektroenergetskog sistema. Koju će elektranu aktivirati, odlučuje dispečerska jedinica ESO.

Izveštaj ministra pokazuje da je za 4,9 miliona evra isporučena mala količina električne energije – 31.423 MWh. Poređenja radi – toliko NE Kozloduj proizvede za samo 15 sati.

Prosečna cena električne energije koju ESO kupuje od TE Varna uznosi 302 leva (154,8 evra) po MWh, krećući se od  245 leva (125,6 evra) u februaru do 381 leva (195,3 evra) u julu (u aprilu nije bilo isplata termoelektrani). Istovremeno, na Nezavisnoj bugarskoj energetskoj berzi IBEX ugovori su zaključeni na nivou od 91 do 185 leva (46,6 – 94,8 evra) u prvih sedam meseci 2021. godine, što znači da je TE Varna dobila za 88% do 167% višu cenu od tržišne.

Izvor: capital.bg

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!