Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBugarska: Berza električne...

Bugarska: Berza električne energije počinje sa radom u decembru

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Učesnici u diskusiji o bugarskoj berzi električne energije energije složili su se da su zakonski amandmani otvorili put za promenu modela tako da se puna liberalizacija tržišta podstigne početkom 2016.

Učesnici u diskusiji složili su se da funkcionalna berza energije predstavlja osnovu za liberalizaciju. Platforma bi trebala biti pokrenuta najranije početkom decembra.

Zamenik bugarskog premijera Tomislav Dončev rekao je da će liberalizacija tržišta osigurati pravednu cenu električne energije koja ne zavisi od odluke regulatora.

„Slobodno tržište daje šansu onima koji su efikasniji i koji uspeju da proizvedu konkurentniji proizvod“, rekao je Dončev, dodajući da je glavna prednost slobodnog tržišta ne toliko niža cena, već mogućnost izbora.

Ministarka energetike Temenuzhka Petkova skrenula je pažnju na potrebu da se promeni status nacionalne elektroenergetske kompanije NEK koja je bila javni snabdevač.

Ona je rekla da će se status NEK u skladu sa izmenom zakonske regulative promeniti do kraja godine.

Petkova je dodala da će se liberalizacija implementirati u skladu sa modelom koji je pripremila Svetska banka. Metodologija će zadovoljiti zahteve EU i domaće uslove u Bugarskoj.

Ivan Ivanov, predsednik regulatorne agencije KEVR istakao je da bi promene u pravilima o trgovini električnom energijom trebala biti spremna za nekoliko nedelja.

On je izrazio uverenje da će pravila osigurati ravnopravne uslove i transparentnost.

Ivanov je podsetio da berza električne energije treba da počne sa radom u nekoliko narednih meseci.

Berza će povećati konkurenciju i omogućiti kupcima da biraju snabdevača.

Pravo izbora prvo će dobiti industrijski potrošači a domaćinstva će isto pravo steći posle određenog vremena.

Nakon liberalizacije tržišta, ulogaregulatora će biti određivanje metodologije za izračunavanje „obaveza prema društvu“ i cene mrežnih usluga.

U aprilu 2015.potpisan je sporazum sa Nordpool Spot koji bi trebao da bezbedi platformu za trgovanje električnom energijom.

Konstantin Konstantinov, direktor bugarske Nezavisne energetske berze IBEX, kompanije u državnom vlasništvu koja ima licencu za upravljanje bugarskom berzom električne energije, pozvao je učesnike na tržište da učestvuju testovima pre početka rada platforme.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...

Slovenija se i dalje oslanja na ruski gas

Evropska komisija je pre nekoliko dana saopštila da se Slovenija i dalje oslanja na ruski gas koji se uvozi preko Austrije, prenosi Seebiz. „Slovenija je preduzela mere za jačanje alternativnih snabdevanja prirodnim gasom, ali se u stvarnosti i dalje oslanja...

Srbija: EPS uzima zajam od 100 miliona evra za dekarbonizaciju

Na poslovnom forumu u Trstu pod nazivom „Zelena tranzicija: nove mogućnosti za bilateralnu saradnju“ najavljeno je potpisivanje pet sporazuma između italijanske i srpske strane. Prema saznanjima italijanskih medija, jedna od glavnih razvojnih banaka u zemlji CDP odobriće Elektroprivredi Srbije...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!