Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBrisel započinje veliku...

Brisel započinje veliku proveru energetskih ugovora sa trećim zemljama

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zemlje Evropske unije će trebati da dostave Evropskoj komisiji svoje energetske sporazume sa drugim zemljama izvan EU, odlučio je Evropski parlament prilikom konačnog odobravanja adekvatnog zakonodavstva.

Teks će stupiti na silu posle mesec dana, a u roku od tri meseca članice Evropske unije će trebati da dostave Briselu energetske dogovore koje imaju sa trećim zemljama, uključujući Rusiju, Norvešku i zemlje Afrike.

Sporazumi će biti proučavani od strane Brisela u narednih devet meseci kako bi se utvrdilo da li su u suprotnosti sa evropskim zakonodavstvom, i nakon toga zemlje će biti obaveštene o ishodu. Ukoliko nema reakcije iz Brisela u narednih meseca dana, to će značiti da su zemlje članice EU saglasne sa novim pravilima.

Pod zakonodavstvo potpadaju dokumenti koji su potpisani do sada, a u budućnosti prilikom potpisivanja ovakvih ugovora ili prilikom promene postojećih Evropska komisija će morati da bude informisana. Na svake tri godine novi sporazumi će morati da se dostave Evropskoj komisiji na proveru.

Prilikom rasprave otpao je zahtev u tekstu priloženog zakona da se ide na reviziju pre potpisivanja sporazuma, a ne posle. Njeni predstavnici mogu da razmatraju slične energetske pregovore, ali samo ukoliko ih određena država ili kompanija zamoli da ih slede, da li stvaraju probleme evropskom zakonodavstvu i ukoliko nude neobavezujuće klauzule.

Ukoliko vlada zemlje članice proceni da su određeni članovi sporazuma poverljivi Evropska komisija će poštovati ovu procenu i neće deliti podatke sa drugim zemljama EU.

Zakonodavstvo se ne odnosi na međufirmine sporazume, međutim ako su firme delovale na bazi međudržavnog sporazuma, isto tako treba da dostave tekst. To znači da će Evropska komisija imati pravo na pristup i ugovoru o isporukama prirodnog gasa između Bulgargaza i Gazproma, na primer, jer dve kompanije deluju u ime svojih zemalja.

Prema poslanicima evropskog parlamenta, ovo zakonodavstvo bi moglo da ojača i pozicije članica EU u energetskim sporazumima, jer će EU moći da podržava svoje članice u spornim slučajevima.

Evropska unija je veoma zavisna od uvoza energije. U sektoru gasa 60% od potreba EU zavise od uvoza, a u naftnom sektoru ovaj procenat stiže do 80%. U interesu evropskih potrošača u EU je da jednoglasno govore sa svim spoljašnjim energetskim snabdevačima. Ovo će dovesti do veće koordinacije među zemljama članicama i do nižih cena za korisnike, izjavio je prezenter ove teme.

Novi zakon bio je usvojen od evropskih poslanika sa 369 glasova „za“, 240 „protiv“ i 14 „uzdržan“. Predstavnici grupe socijalista i zelenih glasali su protiv zakona, jer prema njihovom mišljenju on nije dovoljno ambiciozan.

Izvor Energyobserver

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Rumunija: Econergy pustio u rad solarni park od 92 MW

Econergy, nezavisni proizvođač energije sa sedištem u Izraelu, pustio je u komercijalni rad solarni fotonaponski projektu snage 92 MW u mestu Parau u Rumuniji. Projekat je u suvlasništvu kompanije Econergy i francuskog investicionog fonda za obnovljive izvore energije RGreen. Econergy je...

Rumunija: Premier Energy preuzeo CEZ Vanzare

Premier Energy, jedan od najvećih snabdevača i distributera prirodnog gasa u Rumuniji, kompletirao je preuzimanje kompanije za snabdevanje električnom energijom CEZ Vanzare od fonda Macquarie Asset Management. Nakon ove transakcije broj kupaca kompanije Premier Energy dostigao 2,4 miliona. Lokalni portal profit.ro...

Hrvatska: Pokrenuta proizvodnja u Rafineriji nafte Rijeka nakon investicije od 100 miliona evra

Po završetku redovnog remonta i realizaciji osam projekata usmerenih uglavnom na povećanje energetske efikasnosti, započeto je postepeno pokretanje proizvodnje u Rafineriji nafte Rijeka. Sprovođenjem ovog investicijonog ciklusa, vrednog više od 100 miliona evra,  rafinerija korak bliže transformaciji u modernu evropsku...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!