Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:RS ruši planove...

Bosna:RS ruši planove o BiH kao energetskom divu

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Bosna i Hercegovina kao članica Energetske zajednice, koja djeluje pod pokroviteljstvom EU, do kraja naredne godine mora imati funkcionalnu novu agenciju koja će nadzirati trgovinu električnom energijom. Ukoliko vlasti BiH to na vrijeme ne učine, riskiraju da BiH izgubi status u ovoj instituciji i tako ugrozi mogućnost izvoza električne energije na regionalno i evropsko tržište, saznaje „Dnevni avaz“.

Moguće posljedice

A jedino izvoz struje iz BiH ima trend rasta. Procjenjuje se da je u prvoj polovini godine BiH već izvezla struje u vrijednosti većoj od 250 miliona maraka.

Faktički, prema mišljenjima stručnjaka, energetski kapacitet našu zemlju posljednjih godina spašava od bankrota. To je jedini sektor koji se razvija, u koji se investira, i to uglavnom ne inicijativom domaćih faktora, nego stranih, kojima je jasno o kakvom se nemjerljivom blagu radi. No, nedostatak reformi, zakonskog usklađivanja i uređivanja u ovom sektoru koje traži i Evropska unija, mogao bi kulminirati crnim scenarijem za BiH.

Iako je državni ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović nedavno izjavio da BiH za sada neće biti izbačena iz Energetske zajednice niti će joj biti zabranjen izvoz struje, evidentno je da naša zemlja nije ispunila ključne zahtjeve, te je teško očekivati da će nepoštivanje međunarodnog ugovora proći bez posljedica.

Međutim, kako nezvanično saznajemo, u Republici Srpskoj se već spremaju za takav scenarij, štaviše, upućeni tvrde da ga i priželjkuju imajući u vidu da posljednjih godina intenzivno rade na uvezivanju energetskih sistema manjeg bh. entiteta sa susjednom Srbijom. Stoga su i protiv većine reformi koje EU traži.

Unutar državne korporacije „Elektroprijenos BiH“ predstavnici RS već dugo forsiraju planiranje, izgradnju i rekonstrukciju energetskih objekata koji bi učvrstili taj prekogranični okvir, odnosno zaokružili sistem koji može djelovati neovisno o Federaciji. To nam je potvrdio i izvor iz državne kompanije.

– Da, to je neosporno, RS računa da će, ako i kada BiH bude izbačena ili pod sankcijama Energetske zajednice, struju moći izvoziti u zemlje Energetske zajednice preko Srbije. Zato se i želi uložiti u jače uvezivanje Višegrada sa Vardištem u Srbiji i to dalekovodom od 400 kilovata – kaže naš izvor.

Niz reformi

S ovim planovima su, kako nam je rečeno, upoznati i u Evropskoj uniji, zbog čega već mjesecima neuspješno pokušavaju aktivirati reforme u ovom sektoru tražeći i javno i tajno od bh. funkcionera da pomjere stvari s mrtve tačke.

Šarović je nedavno razgovarao i s čelnicima Energetske zajednice, ali je jasno da bez široke političke podrške niz reformi neće biti moguće provesti.

Samo ukoliko BiH ispuni uvjet o formiranju agencije za trgovinu električnom energiju, ali i druge obaveze iz ugovora, planovi Banje Luke za „energetsku uniju sa Srbijom“ mogli bi se izjaloviti. Prema ocjenama stranih eksperata bliskih EU, integrirani sistem, s pravim upravljanjem i investicijama, evropskim pravilima mogao bi od BiH napraviti energetskog diva.

– Vi nemate naftu, ali imate enorman hidroenergetski potencijal, snažne termoelektrane i u srcu ste Evrope koja vapi za energijom i plaća je suhim zlatom. Nema veće razvojne šanse i stoga bi rasparčavanje tog projekta vezanjem entiteta za Srbiju bilo katastrofalan rasplet – upozorio je jedan neimenovani zapadni diplomata.

Banja Luka namjerava postati regionalni centar

Uporedo s pokušajima zaokruživanja „srpskog energetskog sistema“, traje i borba za lociranje nove agencije čije će ovlasti biti iznimno značajne. Naime, agencija za trgovinu električnom energijom bit će glavni regulator za izvoz, ali i prodaju struje unutar granica BiH.

Predstavnici RS zahtijevaju da sjedište te institucije bude u Banjoj Luci, gdje bi se onda centrirala i infrastruktura. S obzirom na to da je tamo već sjedište „Elektroprijenosa BiH“ te gledajući razmjere energetskog potencijala naše zemlje, u narednom desetljeću taj bi grad postao regionalni energetski centar s evropskim značajem.

Ukoliko želi biti dio Energetske zajednice, BiH će morati uspostaviti ovu agenciju ili centar, novo regulatorno tijelo na nivou države.

– Ta institucija će biti svojevrsna alfa i omega trgovine strujom u BiH i van nje. Davat će dozvole i pravo za izvoz. Potrošači će imati mogućnost da biraju od koga će kupiti električnu energiju, što bi moglo utjecati povoljno na cijenu i kvalitet usluga – pojašnjava naš izvor.

Izvor Dnevni avaz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!