Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:Gazprom seli iz...

Bosna:Gazprom seli iz Banje Luke u Sarajevo

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Kompletna uprava i menadžment većinski ruske firme NIS Petrol Banja Luka napušta ovu firmu i u ponedjeljak, 11. novembra, prelazi da radi u Sarajevu.

“Kompletna uprava, oko 15 zaposlenih, u ponedjeljak napušta „NIS Petrol” i prelazi raditi u sarajevskoj firmi G-Petrol, kćerki firmi NIS Petrola. Zaposleni u NIS Petrolu će potpisati sporazumni raskid radnog odnosa i potpisati novi sa G-Petrolom”, potvrđeno je za banjalučki poslovnom portal Capital u vrhu NIS Petrola.

Rusi u suštini gase glavnu firmu u Republici Srpskoj, a jačaju kćerku firmu u Federaciji BiH koja gazduje svim OMV pumpama koje su kupili.

Ruska firma „Gazprom” je preko NIS Petrola Banja Luka kupila G-Petrol Sarajevo koji upravlja sa 28 pumpi preuzetih od OMV-a.

NIS Petrol Banja Luka će biti ugašen. Trenutno u njemu ostaje da radi pet do šest zaposlenih dok se ne okončaju formalnosti oko prestanka rada.

Direktor G-Petrola Sarajevo i NIS Petrola Banja Luka je Branko Radujko.

Gazprom odlazi gdje su bolji uslovi za poslovanje i to nema nikakve veze sa politikom, tvrde za Capital u upravi ove firme. Kažu da je pored manjih poreskih dadžbina, tržište BiH lakše osvojiti iz Sarajeva.

Ruse u njihovoj odluci očigledno nije spriječilo ni što im je Republika Srpska, bez javnog međunarodnoj tendera, dala sva potencijalna nalazišta nafte i plina na svojoj teritoriji i to u narednih nekoliko decenija.

NIS Petrol Srbija je sa ruskom firmom Zarubežnjeft osnovao preduzeće Jadran-Naftagas kojem je Vlada Srpske 26. septembra 2011. godine dala ekskluzivnu koncesiju na 28 godina (tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploatacije) na korištenje svih količina sirove nafte i gasa koje pronađu na teritoriji Republike Srpske.

Ovu odluku Vlade, iako se radio o ekspoataciji prirodnog bogatsva, nikada nije razmatrala niti odobrila Narodna skupština Republike Srpske.
Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

FBiH: EBRD daje kredit od 25 miliona evra za solarne elektrane Gračanica

Vlada FBiH je donela Odluku o davanju prethodne saglasnosti za kreditno zaduženje Elektroprivrede BiH kod Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta izgradnje fotonaponskih elektrana Gračanica 1 i Gračanica 2 u iznosu od 25,1 mil EUR. Za realizaciju...

Hrvatska: Ohmium isporučuje elektrolizere za projekat zelenog vodonika

Ohmium International, vodeća kompanija za proizvodnju zelenog vodonika koja dizajnira, proizvodi i postavlja napredne elektrolizere s protonskom izmenjivačkom membranom (PEM), objavila je da je odabrana za opremanje prvog projekta zelenog vodonika u Hrvatskoj. Ohmium je odabran za dobavljača PEM...

Region JIE: Rumunija razmatra da gradi novu HE na Dunavu zajedno sa Srbijom

Izgradnju hidroelektrane (HE) Đerdap 3 Vlada Srbije proglasila je projektom od posebnog značaja, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije (MRE). Kako MRE navodi u objavi 20. maja, taj strateški objekat na reci Dunav radi se u koordinaciji sa Rumunijom...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!