Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna:Elvedin Grabovica, generalni...

Bosna:Elvedin Grabovica, generalni direktor Elektropriverede BiH-Blok 7 u vrtlogu predizborne kampanje

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Poslanicima Predstavničkog doma FBiH u srijedu, 23. jula 2014. godine, biće prezentirane sve dosadašnje aktivnosti na izboru projektnog partnera, te, ujedno, zatražena saglasnost za nastavak aktivnosti do konačnog izbora projektnog partnera po predloženom modelu za izgradnju Bloka 7 (450 MW) Termoelektrane Tuzla.

U tenderu je učestvovalo 12 kompanija, a nakon tri faze, konačnu ponudu dao je jedino kineski konzorcij Gezhouba Group Company(CGGC) i Gunagdong Electric Power Desing Institute (GEDI).

Zabrana finansiranja

• Ko će biti vlasnik novoizgrađenog objekta, ko će raspolagati proizvedenom energijom i koliki je iznos kredita kojim će se finansirati gradnja te kakvi su uslovi kreditiranja?

– U ponudi koju smo dobili jasno je navedeno da će Elektroprivreda BiH biti 100-postotni vlasnik objekta i potpuno će raspolagati električnom enegrijom, a finansijer cijelog projekta će biti Exim Banka of China, koja kreditno podržava Gezhouba grupu. To su najpovoljnija sredstva koja trenutno možemo naći na tržišta, kamata je dva posto, što je generalno najpovoljnija kamata.

Treba naglasiti da je za ovakve projekte, termoblokove, praktično nemoguće bilo gdje dobiti kredit osim kod komercijalnih banaka.

Sve svjetske finansijske institucije MMF, IFC, EBRD, KfW imaju striktnu zabranu finansiranja gradnje termoelektrana zbog zagađenja. Ukupna vrijednost Bloka 7, prema ponudi koju smo dobili, iznosi 785 miliona eura, 15 posto iznosa će obezbijediti EPBiH iz vlastitih sredstava, a 85 posto su kreditna sredstva Exim Bank.

• Sledeće sedmice će pred parlamentarcima biti informacija o dosadašnjim aktivnostima i suglasnost za nastavak. Očekujete li da će vas Parlament FbiH podržati?

– Apsolutno očekujem, jer ovo je najveći poslijeratni projekat u zemlji. Nemamo puno izbora, imamo situaciju da postojeći blokovi izlaze iz upotrebe 2018. Mi smo apsolutno energetski neovisna zemlja, EPBiH je jedan od lidera u proizvodnji struje u regiji i jedan od rijetkih izvoznika.

Ukoliko se ne krene u ovaj projekat, a može se reći da je ovo zadnji voz, EPBiH više neće biti izvoznik, nego će vrlo brzo postati uvoznik. Svi oni koji budu razmišljali da li podržati ili ne, treba da znaju da ne podržavaju samo novi projekat, oni ovdje dižu ruku za opstanak i ostanak na poslu najmanje 5.000 rudara, koji zavise od ovog projekta. Ako dođe o gašenja blokova, a ne budu izgrađeni novi, oni neće imati kome isporučivati ugalj.

• Predizborna kampanja je već počela, hoće li se to odraziti na odlučivanje o Bloku 7 u Parlamentu FBiH?

– Kod njih su turbulencije konstanta, svašta se može očekivati. Nadam se da će biti svjesni da ovo nije stvar politikanstva nego odlučivanje o životima ljudi, o novim radnim mjestima i očuvanju postojećih. Mi ćemo biti tu da odgovorimo na sva pitanja, kompletan proces je urađen prema zakonu, odlukama vlade, a parlament je jedna karika u nizu. Nadam se da neće biti kamen spoticanja.

Grlom u jagode

• Ukoliko Parlament podrži nastavak aktivnosti, kada će biti u funkciji Blok 7?

– Ovo je samo jedna od faza u procesu donošenja odluka za potpisivanje ugovora, nakon ovoga bismo potpisali tzv. IPC contract, nakon toga, krajem augusta Parlament bi trebao donijeti konačnu odluku, poslije koje bi bio potpisan ugovor.

Do kraja godine predviđen je početak pripremnih radova, a prava gradnja iduće godine. Ipak, sve zavisi od pravnih pitanja i definisanja svih detalja, riječ je o 1,5 milijardi maraka i ne smijemo ići grlom u jagode, kad smo čekali 20 godina možemo se još malo strpiti, mjesec-dva.

• Zar je ovo moralo da se radi pred izbore i hoće li SDP koristiti priču oko Bloka 7 u predizbornoj kampanji?

– Bio bih sretan, kao SDP-ov direktor, da smo postavili kamen temeljac, a još bih bio sretniji da smo mogli pustiti u pogon Blok 7 bez ovih predizbornih turbulencija i trikova. Jednostavno, ranije nije moglo. A ni meni se tajming ne sviđa zbog mogućeg opstruiranja i politikanstva.

A da li će se koristiti u predizborne svrhe…mislim da ipak trebamo razmišljati da se ovo pokrene, a o kampanji neka se brine onaj ko je za nju zadužen. Više nije do mene, svijetla obraza i pred Bogom i pred vlastitom djecom mogu reći da smo sve uradili i dali sve od sebe da ovo uspije.

Izvor Oslobodjenje

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

EU ne krije da je zainteresovana za srpski litijum

Tek što je projekat Jadar stopiran u Srbiji – počeo je rat u Ukrajini, zbog kog su sve države Evrope rešile da ubrzaju svoj proces „zelene“ tranzicije. Sankcije prema Rusiji koje su usledile, ali i sve hladniji odnos sa...

Crna Gora: Potrebno je osmisliti razvoj distribucije električne energije

Prvo Savjetovanje o elektrodistributivnim mrežama Crne Gore trebalo bi da pruži priliku za razmjenu znanja i iskustava o zajedničkim problemima razvoja tehnologija, organizacije i modernizacije distribucije električne energije, saopštio je predsjednik Odbora direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović. Prvo...

Crna Gora: EPCG želi da zadrži profit iz 2023.

Menadžment Elektroprivrede (EPCG) predložio je Skupštini akcionara da se kompletna dobit, koja je lani ostvarena u iznosu od 52,4 mil EUR, zadrži u preduzeću kao neraspoređena dobit i da se ništa ne dijeli kao dividenda akcionarima, saznaju Vijesti. Tako ni...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!