Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBosna: Elektroprivreda BiH...

Bosna: Elektroprivreda BiH prodala viskove struje i stvorila problem snadbevanja sopstvenih potrosaca

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zbog smanjene proizvodnje uglja i malih zaliha u rudnicima u Federaciji koji posluju u sklopu koncerna “Elektroprivrede BiH”, ugrožen je plan proizvodnje električne energije u većem entitetu, koja je uglavnom oslonjena na kapacitete termoelektrana Tuzla i Kakanj, otkriva „Dnevni avaz”.

Situacija bi ove zime mogla postati alarmantna, jer je bivša Uprava EPBiH unaprijed prodala viškove električne energije za ovu godinu. Pad proizvodnje i prodaja viškova na koncu bi mogli narušiti energetski bilans i u najmanju ruku nanijeti milionske štete državnoj kompaniji, jer bi „Elektroprivreda BiH” morala kupovati struju na tržištu!!!

Dvostruka cijena

Bajazit Jašarević (SDA), generalni direktor EPBiH, koji je preuzeo dužnost od Elvedina Grabovice (SDP) u avgustu, potvrdio je jučer za naš list da će biti potrebna dodatna količina uglja za potpunu stabilizaciju energetskog sektora.

On je pojasnio da EPBiH trenutno ima za ovu godinu 5,8 miliona tona uglja, ali, kako je rekao, “da bi bili sigurni, potrebno nam je sedam miliona tona”. Jašarević je jučer održao i sastanak s direktorima svih rudnika koji posluju u sklopu koncerna EPBiH.

– Mi moramo povećati proizvodnju uglja do kraja godine za 400.000 tona. Naredne godine trebat će nam najmanje oko 600 do 700.000 tona uglja više – kaže Jašarević.

On je potvrdio da je proteklih godina evidentan pad te da je za manje od četiri godine proizvedeno milion tona uglja manje, što se sada mora nadoknaditi.

No, kada je u pitanju višak električne energije koji je prodat, Jašarević nam nije mogao reći šta će se desiti ako se ovi viškovi zbog novonastale situacije ne budu mogli isporučiti i kolika će biti šteta.

– Ja znam da smo prodali sve viškove struje. Za sada prodajemo oko 2.000 gigavat-sati, ali se to mora podići barem za 25 posto. Prethodne godine imali smo samo smanjenje proizvodnje, ali sada moramo povećati proizvodnju kako bismo trajno riješili pitanje proizvodnje uglja i struje – kaže Jašarević

Omer Sikira, predsjednik Sindikata „Elektroprivrede BiH”, kazao nam je da čelnici tog sindikata godinama upozoravaju na pad proizvodnja uglja, ali i na njegov kvalitet. Kaže da je od Uprave EPBiH 2013. godine tražio da smijeni sve uprave i nadzorne odbore u rudnicima. Isti zahtjev ponovili su i martu.

Sve zaustaviti

– Ovaj pad mora se zaustaviti. Mi ćemo u odnosu na plan imati oko devet posto manje proizvodnje struje u ovoj godini. Ne smijemo ići u bilo kakav rizik, jer ako ne mognemo isporučiti struju koju smo prodali, onda ćemo je morati kupiti od drugih po dvostruko višoj cijeni. Za potpunu stabilizaciju potrebna su nam minimalno dva miliona tona uglja kako bi se sve dovelo u red. Ide zima, sve je sada drugačije. Uslovi za eksploataciju mnogo su teži. Sve se to može odraziti i na tržištu i narušiti energetski sektor – kaže Sikira.
Džindić: Situacija nije dobra, morat ćemo se reorganizirati

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije, rekao nam je jučer da je upoznat s informacijom o smanjenju proizvodnje uglja u rudnicima i da je ovo ministarstvo već dalo upute EPBiH šta i kako da radi.

– Situacija nije dobra, ali smo im predložili kako da se to riješi. Morat će se ići u reorganizaciju rudnika na nivou menadžmenta, plus rješavati probleme pogrešnih investicija. U pojedinim rudnicima kupovali su bagere i kopače koji im ne odgovaraju, a EPBiH vraća kredit. Jasno je rečeno da produkcija mora biti povećana za pet posto – kaže Džindić.

Izvor; Dnevni avaz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!