Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Započinje privatizacija...

BiH: Započinje privatizacija telekoma i elektroprivreda

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlasti Federacije BiH razmišljaju o skoroj prodaji dijela svog kapitala u jednom telekom operateru i dvije federalne elektroprivrede.

Time se definitivno otvara priča o privatizaciji vodećih državnih kompanija, što je do sada, uglavnom, bila tabu tema u većem bh. entitetu. Prema neslužbenim informacijama, vlasti FBiH na ovaj način žele udovoljiti i zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ubrzanje privatizacije.

Inače, Vlada FBiH u ”BH Telecomu” kontrolira 90 posto kapitala, a u ”HT Mostar”, u čijem sastavu se nalazi i poznati ”Eronet”, država ima 50,1 posto kapitala. Federalna vlada je, također, većinski vlasnik ”Elektroprivrede BiH” i ”Elektroprivrede HZ HB”.

Direktor Agencije za privatizaciju Federacije BiH (APF) Šuhret Fazlić potvrdio je informacije o spremnosti federalne vlasti da se krene u proces privatizacije vodećih kompanija.

”Prema Planu koji je usvojio i Upravni odbor Agencije, spremni smo na prodaju ponuditi pet posto dionica jednog telekoma i dvije elektroprivrede. Međutim, taj Plan još uvijek nije usvojen od Vlade FBiH, a kada su u pitanju elektroprivrede, mora se ići na Parlament Federacije BiH”, kazao je Fazlić.

Na pitanje da li raspolaže analizama stručnjaka koliko bi se u ovom trenutku isplatilo ići u proces privatizacije ”porodičnog srebra”, Fazlić odgovara konstatacijom da je to relativan pojam.

”Relativan je pojam bi li se nešto isplatilo ili ne! Mi u Agenciji smo zaduženi za privatizaciju i razmišljamo u tom pravcu. Pravo je pitanje koliko mi dnevno gubimo u kapitalu telekoma i elektroprivreda. Koliko dnevno gubimo zbog politike koja se tamo vodi, zapošljavanja koje nije kontrolirano, javnih nabavki, davanja poslova… Sudeći po onome što se piše u medijima, gubimo milione i milione maraka. To bi bilo spriječeno da je to privatna imovina. Država je dokazala da ne može da zaštitit imovinu! To ispada više kao partijska imovina ili ne znam već čija. Država, očito, ne može da zaštititi imovinu i uvede red”, smatra Fazlić.

Fazlić se pita zašto telekom operateri ili elektroprivrede ne bi bili predmet prodaje?

”Sada mi, kao, ne trebamo prodati telekome, kao mi imamo dobit… Ok, kada ćemo prodati? Mi smo to pretvorili u nekakvo partijsko vlasništvo gdje postavljamo svoje ljude. Daj Bože da su to ljudi koji su sposobni. Sada govorim o telekom operaterima. Elektroprivrede, istina, zahtijevaju jedan strateški pristup na nivou države, ali i ta se priča mora otvoriti. Ne mogu se stalno okretati leđa tom pitanju”, naglasio je Fazlić.

Predstavnici federalne vlasti već su ostvarili kontakte sa diplomatskim predstavništvima Velike Britanije i Mađarske. Njihovi predstavnici su se, naime, interesirali uopće za privatizaciju, pa i privatizaciju vodećih kompanija u Federaciji BiH, uključujući i telekom operatere.

Također, vodeći turski telekom operater “Turkcell” zainteresiran za sarajevski “BH Telecom”. Iz “Turcella” su još u novembru prošle godine potvrdili da izbliza prate rad sarajevskog “BH Telecoma”. Naime, turska kompanija priprema ponudu za ”BH Telecom”.

Naime, “Turcell” u okviru svog poslovanja na Balkanu planira pokretanje aktivnosti i u Bosni i Hercegovini. Štaviše, najavljivan je pohod “Turkcella” na Balkan.

Generalni direktor “Turkcella” Sureyya Ciliv kazao je ranije da turski moblini operater u narednom periodu želi proširiti svoje djelovanje u inostranstvu.

“U kasi trenutno imamo 6,2 milijarde turskih lira i želimo kupiti kompaniju u inozemstvu”, kazao je Ciliv.

Kako je ranije potvrđeno, “Turkcell” želi proširiti svoje djelovanje u zemljama Istočne i Srednje Evrope.

“Turkcell izbliza prati procese privatizacije i vreba priliku za kupovanje kompanija u Istočnoj i Srednjoj Evropi. Među zemljama koje su vrlo interesantne turskoj mobilnoj kompaniji nalazi se i Bosna i Hercegovina. Turska kompanija izbliza prati ‘BH Telecom’ iz Sarajeva”, potvrđeno je.

Izvor Oslobodjenje

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!