Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

BiH: U roku ispunjena obaveza iz ugovora o energetskoj zajednici

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

BiH je usvajanjem Nacionalnog plana za smanjenje emisija /NERP/ u roku ispunila jednu od obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici, saopšteno je iz američke organizacije za međunarodni razvoj /USAID/.

Nakon pribavljanja saglasnosti od federalnog ministarstva zaštite životne sredine i turizma i Vlade Republike Srpske, Savjet ministara BiH juče je usvojio NERP i dostavio ga Sekretarijatu Energetske zajednice Evrope prije isteka ove godine, što je i bio krajnji rok za njegovu dostavu.

“Time ovaj plan, pripremljen uz podršku Usaida, predstavlja jednu od rijetkih obaveza iz ugovora o Energetskoj zajednici koju BiH ispunjava u roku”, navodi se u saopštenju.

Implementacija Plana će značajno redukovati zagađenje vazduha u BiH, što predstavlja jednu od najjačih prijetnji zdravlju građana pogotovu u zimskim mjesecima.

Planom se predviđa i smanjenje sumpor-dioksida za 95 odsto, azotnih oksida za više od 60 odsto, te prašine za skoro 90 odsto od trenutnih vrijednosti koje emituju elektrane u BiH.

Time prednosti implementacije usvojenog Plana po zdravlje ljudi i životne sredine znatno premašuju investicione troškove od oko 640 miliona KM.

USAID je, putem svog projekta Investiranje u sektor energije, pružio tehničku asistenciju Elektroprivredi BiH, Elektroprivredi Republike Srpske, nadležnim entiteskim ministarstvima te Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnose na izradi planova za smanjenje emisija za četiri termoelektrane u BiH.

Ovakva pomoć USAID-a u izradi Plana ali i ona u pregovorima sa Evropskim Sekretarijatom Energetske zajednice rezultirali su i smanjenjem potrebnog iznosa za investicije u iznosu od oko 50 miliona KM.

USAID-ov projekt Investiranje u sektor energije je program vrijedan 5,47 miliona dolara s ciljem pomoći BiH u privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta u energetskom sektoru.

Do danas je vlada SAD, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku BiH.

Izvor; Srna

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!