Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Trosak smanjenja...

BiH: Trosak smanjenja emisija iz velikih ložišta i usklađivanje sa direktivama EU obaveza je za sve četiri termolektrane u BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Od 2018. do 2027. godine Republika Srpska i FBiH imaju obavezu da smanje emisiju štetnih gasova iz postojećih termoelektrana za oko 20 puta.

Elektroprivredu Srpske ovo će koštati oko 280 miliona KM, FBiH za oko 100 miliona više kako bi ispoštovali nacionalni plan za smanjenje emisija u skladu sa direktivama Evropske unije.To će povećati i cijenu proizvodnje električne energije, naročito u Ugljeviku koji će investirati dvije trećine ukupnih troškova na nivou Elektroprivrede Srpske u projekat odsumporavnja dimnih gasova.

Smanjenje emisija iz velikih ložišta i usklađivanje sa direktivama EU obaveza je za sve četiri termolektrane u BiH – Ugljevik, Gacko, Tuzla i Kakanj. Emisija ugljen-dioksida sa sadašnjih 270.000 tona trebalo bi da bude smanjenja na oko 10.000 tona.

Prema riječima Branislave Milekić, direktorke Elektroprivrede RS, ukupna neto vrijednost za projekte zaštite životne sredine do 2032. godine biće 474 miliona , što će uticati na cijenu električne enrgije na pragu elektrane.

Žiko Krunić, direktor RiTE Ugljevik, rekao je da će ovaj termoenergetski objekat biti najbolji u BiH, jer će emitovati najmanje štetnih gasova.

2018. godini, kada je početak realizacije Nacionalnog plana u Srpsko biće smanjena emisija čvrstih čestica zamjenom filtera u kapitalnim remontima u Gacku i Ugljeviku.

Maksim Skoko, izvršni direktor za tehničke poslove Elektroprivrede RS kaže da će emisija čvrstih čestica biti smanjena za 10 puta, što će biti veoma značajno za opštine Ugljevik i Gacko.

U termoelktranama u FBiH koje u ukupnoj proizvodnji struje učestvuju sa oko 70 odsto planiraju da u neke blokove  investiraju, dok će neki biti zatvoreni.

– Zagađivači će prema Nacionalnom planu, morati da plate visoku cijenu – skoro 700.000 miliona evra za čistije kilovate struje – kaže Emir Aganović, savjetnik generalnog direktora EP BiH.

Fadil Kulić, ekspert za energetiku USAID, kaže da će to  Republiku Srpsku koštati oko 284 miliona KM, od čega za odsumporavanje 216 miliona, a elektroprivrdeu BiH 380 miliona maraka.

Ovaj obiman posao za proizvođače struje u BiH koordiniše i pomaže USAID putem programa Investiranje u sektoru energije, vrijedan 5,47 miliona KM.

Izvor; RTRS

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...

Srbija: Koliko je bezbedna nuklearna energija?

Pored daleke Francuske i još dalje Kine, susedna Mađarska je takođe svoju energetiku oslonila na nuklearne izvore. Srbija tek kreće u tom pravcu, a prvi korak će biti ukidanje moratorijuma na zabranu izgradnje nuklearnih elektrana i otpočinjanje procedure koja podrazumeva čitav...

Srbija: Rafinerija u Smederevu ispuniće najviše evropske standarde

Kada je Dubravka Đedović Handanović, ministarka rudarstva i energetike, prošle nedelje potpisala okvirni sporazum sa kompanijom „Čajna enerdži internešenel grupa” o izgradnji postrojenja za preradu nafte u Smederevu, gde bi trebalo da se proizvode derivati u skladu sa najvišim...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!