Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: „Srbijagas“ pomaže...

BiH: „Srbijagas“ pomaže u pripremi za gradnju gasovoda

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vršilac dužnosti preduzeća „Gas-Res“ Slobodan Puhalac rekao je da bi bio veoma zadovoljan kada bi gradnja kraka gasovoda „Južni tok“ kroz Republiku Srpsku počela 2014. godine.

„Riječ je o grandioznom projektu koji podrazumijeva veliki posao u samoj pripremi gradnje“, rekao je Puhalac uoči sastanka sa predstavnicima „Srbijagasa“ u Novom Sadu.

On je istakao da se smisao današnjeg sastanka ogleda u bratskoj pomoći „Srbijagasa“ preduzeću „Gas-Res“ na poslovima pripreme realizacije ovog projekta kroz Srpsku.

„`Srbijagas` daleko je odmakao u pripremama i svaki njihov savjet, sugestija, kao i stručna mišljenja od neprocjenjivog su značaja kako za `Gas-Res`, tako i za Republiku Srpsku u cjelini“, rekao je Puhalac.

On je dodao da je dužina osnovnog gasovoda kroz Republiku Srpsku oko 400 kilometara i da će jedan krak ući i u Brčko distrikt.

„Malo je reći da su sve strukture, ne samo vladajuće u Brčkom, bile iskreno oduševljene što će krak gasovda ući u taj grad na obalama Save“, rekao je Puhalac i dodao da je distrikt izrazio spremnost da pomogne u realizaciji izgradnje kraka gasovoda.

Izvršni direktor „Srbijagasa“ nadležan za investicije Budimir Jovičić rekao je da će njegovo preduzeće pružiti maksimalnu pomoć „Gas-Resu“ u pripremi realizacije projekta gasovoda kroz Republiku Srpsku.

„`Srbijagas` i `Gas-Res` već uveliko zajednički rade na projektu kraka gasovoda kroz Srpsku“, rekao je Jovičić i dodao da će danas biti utvrđeni okviri za realizaciju zadataka.

Ti okviri, kaže Jovičić, odnose se prije svega na potrebnu opremu i dokumentaciju, što je preduslov za izradu idejnog projekta, studije o opravdanosti gradnje, odnosno izrade glavnog projekta.

„Naravno prije svega, neophodno je da se potpišu i neka dokumenta između Rusije i Republike Srpske“, rekao je Jovičić.

Osim Puhalca i Jovičića sastanku je prisustvovao i šef tehničkog sektora „Gas-Resa“ Vladimir Ajeder.

Source Agencija ENERGETIKArs

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...

Hrvatska: Neto proizvodnja električne energije dostigla 1,46 TWh u martu

Neto proizvodnja električne energije u Hrvatskoj u martu 2024. iznosila je 1.457 GWh, što je za 13,4% manje u odnosu na mart prošle godine (1.682 GWh), pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. U martu je u hidroelektranama proizvedeno 782 GWh električne...

Rumunija: Neto profit Hidroelektrike dostigao 265 miliona evra u prvom kvartalu

Rumunska hidroenergetska grupa Hidroelektrika u prva tri meseca 2024. godine beleži pad operativnih i finansijskih rezultata u odnosu na isti period 2023. godine. Operativna marža Hiroelektrike i neto marža smanjene su za 2 odsto, odnosno 1 odsto u poređenju...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!