Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeRegion energetikaBiH: RiTE Ugljevik...

BiH: RiTE Ugljevik najavio da će početi isporuku struje Slovencima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ni dva meseca nakon presude prema kojoj je Rudnik i termoelektrana (RiTE) Ugljevik obavezna da Elektrogospodarstvu Slovenije isplati 131 milion maraka i isporučuje trećinu proizvedene električne energije, isporuka još nije počela, a radnici su zabrinuti da će oni platiti cenu neizvršavanje te obaveze. U upravi RiTE uveravaju da će uskoro započeti sa isporukom struje Sloveniji i da zaposleni nemaju razloga za strah.

Pre dva meseca RiTE Ugljevik izgubila je spor sa Elektrogospodarstvom Slovenije, vrednosti od 67 miliona evra. Pored novčane odštete, RiTE je dužna da Slovencima isporučuje i jednu trećinu struje koju proizvede. Presudu je donelo Arbitražno veće u Beogradu.

Usmeravanje proizvedene struje

„Od donošenja pomenute presude preduzeće RiTE Ugljevik je bilo obavezno da proizvodi i isporučuje bilansirane količine električne energije, što je i činilo, dok je odlukama Elektroprivrede Republike Srpske ta energija usmeravana unutar sistema ERS-a, kao i na međunarodno tržište, a EGS-u nisu isporučivane obavezne količine električne energije“, istaknuto je u sindikalnoj Urgenciji za hitno rešavanje pitanja odnosa sa slovenačkim Elektrogospodarstvom.

Ovu urgenciju Sindikat RiTE uputio je predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru RS Radovanu Viškoviću, ministru energetike i rudarstva Petru Đokiću, vršiocu dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luki Petroviću, kao i Sindikatu ERS-a.

U urgenciji naglašavaju da neće dozvoliti da finansijske obaveze, nastale zbog neisporučivanja jedne trećine električne energije EGS-u od donošenja presude, padnu na teret preduzeća.

Zatražili su od nadležnih da hitno pronađu model za rešavanje pitanja odnosa sa EGS-om, koji neće ugroziti stabilnost poslovanja RiTE Ugljevik.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: Prosečna cena na CROPEX DAM dostigla 96,6 evra/MWh u novembru

Prosečna bazna cena električne energije na dan unapred tržištu na hrvatskoj energetskoj berzi CROPEX u novembru iznosila je 96,6 evra/MWh, što je za 7% manje nego u oktobru. Prosečna vršna cena dostigla je 114,61 evra/MWh, za 2% više u odnosu na...

Mađarska: Prosečna cena električne energije na HUPX DAM dostigla 99,4 evra/MWh u novembru

Prosečna cena električne energije na dan unapred tržištu mađarske energetske berze HUPX u novembru  dostigla je 99,38 evra/MWh. To je za 5% manje u odnosu na oktobar (104,99 evra/MWh). Prosečna vršna cena iznosila je 118,44 evra/MWh u novembru, što je za 4% više u...

Crna Gora: Struja ipak neće poskupeti od januara

Predstavnici EPCG i Ministarstva energetike i rudarstva najavili su da struja za domaćinstva neće poskupeti u 2024. godini. Vlasti će morati da pronađu način da osigura da se računi za električnu energiju ne povećaju ako operator distributivnog sistema CEDIS poveća naknade za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!