Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Neizvjestan posao...

BiH: Neizvjestan posao s Kinezima – Građani će plaćati struju čiju će proizvodnju i finansirati!?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Zamjenik američkog ambasadora u BiH Nikolas Hil (Nicholas Hill) nedavno je u Neumu u svom uvodnom govoru na Energetskom forumu pozvao novoizabrane vlasti da pokrenu brzu i snažnu dinamiku reforme energetskog sektora.

– Potrebne su konkretne aktivnosti kako bi se deblokirao potencijal energetskog sektora i otvorila toliko potrebna radna mjesta i privukle investicije – kazao je Hil.

Druga iskustva

Na ovom skupu održanom u aprilu, iznesen je i podatak da u BiH 95 posto od ukupnog vremena (od podnošenja zahtjeva za dozvolu pa do završetka gradnje) za jedan projekt ode na postupak dobivanja dozvole! Također, u BiH je potrebno više od 50 različitih dozvola i saglasnosti za izgradnju jednog postrojenja!

Inače, vlasti u našoj zemlji namjeravaju “zagristi kolač“ 7. bloka Termoelektrane (TE) Tuzla na vrlo rizičnim osnovama i “klimavim nogama”.

Istovremeno, zastupnici Federalnog parlamenta su tijesnom većinom u julu prošle godine aminovali “najveću poslijeratnu investiciju” kojom će se graditi Blok 7 TE Tuzla. Očuvanje radnih mjesta, proizvodnja domaće električne energije, spas za rudare i rudnike samo su neki od “razloga” koji su prevagnuli. A je li to uistinu tako?

Zahvaljujući dokumentu objavljenom uoči rasprave, prezentirane informacije nisu baš “najbolje” za nosioca projekta – “Elektroprivredu BiH” (EPBiH). Kineski konzorcij “Gezhouba Group Company Limited” jedini je dostavio konačnu ponudu za novi blok 7 TE Tuzla.

Izgradnja bloka snage 450 megavata koštat će oko milijardu i 600 miliona maraka. Kinezi bi trebali postati vlasnici do 50 posto energetskog objekta koji će od 2018. godine u tuzlanskoj Termoelektrani biti jedini u funkciji. To će biti 23 posto ukupne energije (gotovo četvrtina) koju će proizvoditi EPBiH.

Konzorcij “Gezhouba” ponudio je kreditni aranžman poznat kao “Preferred Buyer’s Credit”, s cijenom od 785,7 miliona eura, bez PDV-a, kojeg je prihvatila tenderska komisija “Elektroprivrede BiH” u saradnji sa finansijskim konsultantom, američkom firmom “Delphos International Ltd. Washington”.

U sličnom projektu u Sloveniji, TE Šoštanj 6, troškovi su povećani sa 700 miliona eura u 2007. godini na procijenjenu konačnu cijenu od 1,44 milijarde, a još bliže, TE Plomin C u Hrvatskoj cijena je sa 800 miliona eura naglo skočila na 827 miliona i to prije nego što je izabran najpovoljniji ponuđač.

Ukoliko troškovi za izgradnju Bloka 7 TE Tuzla u daljnjem procesu pregovora porastu za 50 miliona eura ili više, što je vrlo vjerovatan scenarij, taj projekt će biti ekonomski neodrživ. Isto to će se desiti i ukoliko se ispostavi da predviđene cijene uglja ili struje korištene u izračunima EPBiH budu pogrešne, tvrde u tuzlanskom ekološkom udruženju “Ekotim”. Na ove tvrdnje niko od nadležnih nije rekao ni riječ.

A da su one tačne, potvrđuje čak i dokument koji su zastupnici Federalnog parlamenta usvojili jer se navodi da su „trenutno cijene električne energije u EU niže od očekivane prodajne cijene za Blok 7 TE Tuzla od 56,75 eura po MWh, te da cijena lignita iz rudnika “Kreka” predviđena u projektu iznosi nešto manje od 2,4 eura po GJ (4,75 KM), ali ukoliko stvarna cijena bude viša, “konkurentnost postojeće proizvodnje i isplativost izgradnje novih jedinica bit će ugroženi”.

Slučaj “Zenica”

I dok većina proizvođača u Evrope tvrdi da je ulaganje u ugalj loša ideja, te da sve svjetske finansijske institucije, MMF, IFC, EBRD, KfW, imaju striktnu zabranu finansiranja gradnje termoelektrana zbog zagađenja, i dalje se istrajava na garanciji Vlade Federacije BiH. Pojednostavljeno, Vlada bi bila žirant “Elektroprivredi BiH”, odnosno njihov kredit vraćat će se novcem građana koji, opet, naravno plaćaju struju čiju proizvodnju finansiraju!?

U okviru kreditne linije od 10 milijardi dolara za zemlje srednje i istočne Evrope objavljene od vlade Republike Kine u 2012. godini nalazi se i termoelektrana na plin koju namjerava graditi kineski SEPCO III u Zenici uz posredovanje kontraverznog Branka Montenegra i manjinsko učešće lokalne administracije u Zenici.

U ovom projektu jasno je da je lokalna zajednica jedino dala zemljište za gradnju i pomogla u dobivanju nekih od pedesetak dozvola, ali je projekt usporen zbog političkog rata SDA i SDP-a, u prošlom mandatu vladajućih koalicionih partnera. Prema dostupnim podacima, Montenegro, iako prisutan u cijeloj priči, većinski paket vlasništva lagano prepušta Kinezima, koji su ponudili “Elektroprivredi” da kupuje njihovu struju te da im na kraju preda i objekt.

I u slučaju „Zenica“ potrebno je ustanoviti po kojoj cijeni će nova elektrana kupovati plin prema ugovoru potpisanom 4. jula prošle godine s mađarskim MOL-om, jer je cijena ulaznog energenta bitna za određivanje cijene električne energije.

Mirsad Šabanović, izvršni direktor u EPBiH, kaže kako se mora krenuti graditi “jučer”, te da je najbolje da se investira u različite vrste proizvođača. Zanimljivo je da u oba slučaja, Tuzla 7 i Zenica KTG, projekti imaju “visoki prioritet plana provedbe” uz podršku Vijeća ministara BiH, ali EPBiH preferira „tuzlanske Kineze“.

U dokumentu koji je predstavljen pred Parlamentom FBiH također se navodi mogućnost da će Vlada FBiH potpisati dugoročni ugovor o kupovini struje, koji se također može posmatrati kao subvencija za projekt. Na taj način Vlada riskira da potrošače izloži plaćanju viših cijena od neophodnih u slučaju da dogovor bude loše izveden.

Organizacije “CEE Bankwatch Network”, Centar za životnu sredinu, “Ekotim” i Centar za ekologiju i energiju iz Banje Luke i Beograda tvrde da će “planirana termoelektrana od 450 MW – Tuzla 7 biti ekonomski neodrživa”.

Dodatno, Federacija BiH planira projekt osloboditi od plaćanja PDV-a, time oštećujući budžet u iznosu od 133,56 miliona eura te samim tim subvencionirajući projekt.

Japanci odustali zbog političke situacije i neisplativosti

Japanska kompanija “Mitsubishi Hitachy Power Systems Ltd.” odustala je od ponude uz obrazloženje da zbog političke situacije u BiH ne može osigurati učešće u finansiranju svoje ponude, ali se u nekim izjavama japanskih zvaničnika spominje i upitna profitabilnost ovog projekta.

Hideo Jamazaki (Hideo Yamazaki), dosadašnji ambasador Japana u BiH, izjavio je kako “kompanije “Hitachi” i “Mitsubushi” smatraju da ovaj projekt nije profitabilan, ali da je razlog odustajanja od ponude politička situacija”.

Blok 7 u brojkama

– 450 megavata – snaga Bloka 7 TE Tuzla

– 1,6 milijardi KM – sadašnja cijena projekta

– 785,7 miliona eura – kreditni aranžman kineskog konzorcija, bez PDV-a

Izvor; Agencije

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Dobit Srbijagasa u prošloj godini 110 milliona evra

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je danas da će gas za industrijske potrošače od 1. maja pojeftiniti za oko 15 odsto, dok cena za domaćinstva ostaje ista, jer kako naglašava ni ova trenutna cena nije realna. "Stvorili su se uslovi...

Srbija:  Spajanje sa evropskim tržištem struje omogućava referentnu cenu i integraciju OIE

Zemlje Adria regiona koje nisu deo Evropske unije (EU) još pre ulaska u blok će se integrisati u zajedničko evropsko tržište električne energije. Srbija će se do 2026. spojiti sa Mađarskom, ali još postoje otvorena pitanja koja postavlja EU. Dejan...

Srbija: Ziđin planira da rudnik u Boru postane najveći moderni rudnik bakra u Evropi

Predsednik borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinhe izjavio je danas da je 90 odsto nasleđenih ekoloških problema u rudnicima u Boru i Majdanpeku rešeno, kao i da je njihov cilj da borski rudarski basen u narednih pet godina...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!