Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH: Mjere Energetske...

BiH: Mjere Energetske zajednice protiv BiH

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Državi data posljednja prilika da se učini progres u oblasti energetike, prvenstveno gasa, navodi ministar Šarović.

Energetska zajednica izrekla je mjere Bosni i Hercegovini jer nije usvojila državnu regulativu u gasnom sektoru.

Na sastanku u Tirani zaključeno je da će ova odluka važiti godinu dana. Paket mjera podrazumijeva ukidanje prava glasa i ukidanje refundacije troškova predstavnicima BiH.

Uz to, zajednica bi mogla da pozove Evropsku uniju da prestane finansirati projekat gasnog sektora.

Državni zakon o gasu

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač kazao je za Al Jazeeru da niko nije sretan s tim mjerama, ali je to jaka simbolička poruka.

”Ovo je na neki način zadnja šansa za BiH da reformiše svoj energetski pravni okvir, prije svega zakon o gasu, kojeg na nivou države ni nema”, kazao je Kopač.

”Posljedice su djelomično finansijske, ali najvažnija je ta simbolična poruka. Bosna uopće ne napreduje sa energetskim reformama i ne poštuje svoje obaveze.”

”Malo je ironije u tome jer BiH predsjedava Energetskom zajednicom. Naam se da će u idućoj godini BiH krenuti u pravom smjeru.”

Kopač je rekao da je hitno potrebno donijeti zakon o gasu na državnom nivou.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je za agenciju Anadolija da je BiH izbjegla sankcije, ali je toj državi data posljednja prilika da se učini progres u oblasti energetike, prvenstveno gasa.

„Nema sankcija za BiH. Određena je dosta ublažena varijanta kojom se Bosni i Hercegovini daje posljednja prilika da učini progres. Usaglašavanje legislative u oblasti energetike, posebno gasa, je nešto što moramo početi još danas da rješavamo“, naglasio je Šarović.

Dolazak direktora u BiH

Istakao je kako su mjere usvojene zahvaljujući razumijevanju i podršci delegacija Makedonije, Crne Gore i Srbije.

„Evropska komisija je pozvana da prati napredak BiH na putu ispunjavanja obaveza u oblasti energetike. Ukoliko to ne budemo učinili, moguće je da nam uskrate određene projekte“, naglasio je bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Šarović je naveo kako je njegovo ministarstvo u proteklim danima i sedmicama, ali i mjesecima, učinilo ogromne napore kako bi se izbjegle sankcije Energetske zajednice za BiH.

„Donošenjem ublažene varijante za BiH, vjerujem kako su ovi napori prepoznati“, ocijenio je on.

Naglasio je kako u BiH za deset dana dolazi Kopač kada će se još jednom govoriti o onome što BiH odmah mora ispuniti.

Izvor: Al Jazeera

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Kako izgleda koncesioni model za istraživanje ruda?

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić nedavnoje izjavila da bi Srbija, ako se realizuje projekat Jadar, mogla dostići prihode i životni standard građana Norveške. Doskorašnja premijerka očigledno nije ili ne želi da bude upoznata sa norveškim modelom ostvarivanja prihoda od...

Srbija: Investicije Ziđina u održivo rudarstvo

U poslednjih pet godina kompanija "Ziđin" rešila je zagađenje vazduha u Boru, a postavljen je sistem za reciklažu industrijskih otpadnih voda, tako da nema ispuštanja u vodotoke, rekao je Ću Guo Džu, direktor "Srbija Ziđin kopera". Kaže da je...

Koliki je potencijal biomase u Srbiji?

Vlasnik "Point grupe" Zoran Drakulić rekao je da bi cela Srbija mogla da se greje na domaću biomasu i da se iz tog obnovljivog izvora može proizvoditi i električna energija, pa mu nije jasno zašto se nastavlja gasifikacija, kada...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!