Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaBiH 10 miliona...

BiH 10 miliona eura za efikasno upravljanje čvrstim otpadom

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U cijeloj Bosni i Hercegovini je počela kampanja o podizanju javne svijesti i implementacija plana strateškog upravljanja čvrstim otpadom.

BiH je dobila sredstva od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne agencije za razvoj (IDA) za realizaciju drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom. Uz ovo BiH je dobila grant od Švedske međunarodne korporativne agencije za razvoj (SIDA) za potrebe općinskih programa za upravljanje čvrstim otpadom.

Borislav Vuković, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, naglasio je da će u ovaj projekt biti uloženo 10 miliona eura.

“Na investicije će se potrošiti 7,5 miliona eura, a na izgradnju i poboljšanje kapaciteta 2,5 miliona eura. Projekti će se odvijati u Prijedoru, Zvorniku i Mostaru. Inače, zaštita životne sredine obaveza je BiH na putu za Evropsku uniju”, izjavio je Vuković.

Već danas Švedska će potpisati ugovor s još šest općina u mostarskoj regiji, koje će dobiti sredstva i priliku da se uključe u kampanju upravljanja čvrstim otpadom, najavio je švedski ambasador u BiH Bosse Edberg.

“Bosna i Hercegovina je predivna zemlja koja može profitirati od svoje ljepote. Čisto okruženje je ono što treba brinuti sve od običnog čovjeka da vrha vlasti. Kada se završi ova kampanja siguran sam da ćemo imati jedno osvješćenje kod građana BiH i imat ćemo čistije rijeke i okoliš”, dodao je švedski ambasador.

Za spomenutu kampanju u koju će biti uloženo 10 miliona eura u oba entiteta. Projekt će se realizirati u 30 općina i tako će se pomoći unapređenju regionalnih odlagališta čvrstog otpada.

Miloš Jokić, pomoćnik ministra za koordinaciju projekata i razvoja u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, izjavio je da će kampanja trajati 12 mjeseci.

“Kampanja za upravljanje čvrstim otpadom već nekoliko godina se vodi u oba entiteta. Trenutno se radovi izvode na regionalnim deponijama u Banjoj Luci, Bijeljini, Prijedoru i Zvorniku. Ovi projekti će se finansirati od sredstava Svjetske banke i Vlade RS s učešćem 10 posto. Ukupna vrijednost projekta je 18 miliona dolara i trebao bi biti zaključen 2014. godine, ali zbog priključivanja novih regija za projekte upravljanja čvrstim otpadom vrijeme završetka sigurno će biti produženo”, kazao je Jokić.

U BiH se infrastruktura upravljanja čvrstim otpadom slabo razvija i predstavlja glavni problem u zaštiti okoliša. Drugi problem su mali postojeći kapaciteti za odlaganje čvrstog otpada. To je rezultiralo velikim brojem ilegalnih odlagališta, na cestama, u rijekama, napuštenim rudnicima, što predstavlja rizik po zdravlje stanovništva i okoliš.

Cilj ovog projekta je podrška i promocija udruživanja općina za izgradnju sanitarnih deponija. Podizanje nivoa usluga, kroz prijevoz, sakupljanje, naplatu i odlaganje otpada, te podizanje javne svijesti o konceptima upravljanja otpadom.

Izvor SEEbiz

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Region JIE: Rad termoelektrana ugrožen zbog manjka novca za remonte

Naše države koriste ugalj kao baznu energiju i još uvijek nemamo alternativu za njega, posebno ako bismo to učinili u dinamici koju Evropa nameće. Ona ima ambicije da do 2036. svi rudnici, odnosno sve termoelektrane budu potisnute. To je...

Crna Gora: Potreban kompromis između izgradnje energetskih kapaciteta i zaštite prirode

Decenijama su Vlade Crne Gore najavljivale izgradnju novih izvora energije i velikih infrastrukturnih projekata neophodnih za ekonomski razvoj. Gotovo svi su zaustavljeni praktično u idejnoj fazi - zbog protesta građana, lokalnih vlasti, nevladinih organizacija i drugih koji su tražili...

Region JIE: Cene električne energije kretale su se između 66 i 91 evra evra/MWh u 19. nedelji

  U 19. nedelji cene električne energije u regionu jugoistočne Evrope porasle su u odnosu na prethodnu sedmicu, u proseku za 25%, usled veće potražnje za električnom energijom, pada proizvodnje energije vetra i povećanja cene fjučersa za emisije CO2. Većina tržišta dostigla...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!