Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBelkalhan, Srpsko ležište...

Belkalhan, Srpsko ležište najčistijeg kalcita – Jesmo li svesni potencijala?

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Srpski rudnik kalcijum karbonata Belkalhan sa svojim devedesetdevetoprocentnim najvišim kvalitetom i potvrđenim ležištima mogao bi da pogura lokalnu i evropsku farmaceutsku industriju napred sa konkurentnim opcijama snabdevanja.

S obzirom na to da se Srbija nalazi na pragu tržišta EU, čiji su lanci snabdevanja ozbiljno poremećeni, srpski dobavljač kalcijum karbonata mogao bi da odgovara potrebama svojih evropskih kupaca.

Istovremeno, ležište kalcita Belkalhan i samo poslovanje kompanije može poslužiti kao trgovačko čvorište prema trećim tržištima, jer Srbija ima nekoliko ključnih sporazuma o slobodnoj trgovini sa velikim tržištima.

Evropa je najbrže rastući region sa povećanjem tržišne potražnje od 8,4% do 2030. godine zbog povoljnog pravnog i regulatornog okruženja, zajedno sa koherentnom industrijskom strategijom.

Kalcijum karbonat je hemijsko jedinjenje sa formulom CaCO3. To je uobičajena supstanca koja se nalazi u stenama kao minerali kalcita i aragonit (najčešće kao krečnjak, koji je vrsta sedimentne stene koja se sastoji uglavnom od kalcita).

Srpska ležišta kalcita su potvrđena sa 99% čistoće I beline što ih čini jedinstvenim ležištima u Evropi, veoma atraktivnim za farmaceutsku, hemijsku, papirnu, prehrambenu, vinsku i druge industrije.

Potražnja za precipitiranim kalcijum karbonatom porasla je u farmaceutskom i stambenom sektoru, zbog prečišćavanja vode tokom karantina uvedenog u svetu radi suzbijanja širenja koronavirusa.

Primena kalcita na farmaceutskom tržištu ostaje stabilno visoka do 2040. godine, a evropsko tržište je jedan od ključnih igrača, uključujući i kompanije koje proizvode farmaceutske proizvode, ali i investitore i fondove. Automobilska primena kalcijum karbonata je najbrže rastući segment sa povećanjem tržišne potražnje od 7,5% do 2030.

Godine zahvaljujući rastućoj upotrebi proizvoda u pogonskim sistemima, električnim komponentama, unutrašnjem nameštaju, spoljašnjem nameštaju i šasijama, koje dominantno prate evropski kupci, ali takođe investitori I fondovi.

Jedan od najznačajnijih trendova u tehnologiji kalcijum karbonata je razvoj novih i poboljšanih metoda za proizvodnju kalcijum karbonata iz naslaga kalcita. Ovo je dovelo do proizvodnje kalcijum karbonata koji je višeg kvaliteta i čistoće nego ikada ranije.

Belkalhan kalcitne naslage su već najvišeg kvaliteta sa 99% beline i čistoće što ih čini savršenim za industrijsku primenu. Ovo je zauzvrat omogućilo da se kalcijum karbonat koristi u širem spektru primena, uključujući prehrambenu, farmaceutsku i kozmetičku industriju.

Očekuje se da će globalno tržište istaloženog kalcijum karbonata dostići 23,39 milijardi dolara do 2030. Godine, sa povećanjem u proseku za 8% do 2040. Ovo se pripisuje sve većem uključivanju proizvoda u automobilsku i farmaceutsku industriju.

Pored toga, porast životnog standarda zajedno sa poboljšanjem higijenskog standarda doveo je do sve veće upotrebe maramica i papira za pakovanje. Ovo će zauzvrat verovatno pozitivno uticati na potražnju za tržištem istaloženog kalcijum karbonata u narednim godinama.

Primena celuloze I papira nastavlja da raste značajnom stopom zbog rastuće potražnje za precipitiranim kalcijum karbonatom (PCC) zbog njegove operativne fleksibilnosti.

Neki faktori koji favorizuju upotrebu ovog proizvoda u industriji papira su visoka svetlina i relativno niska cena, kao i porozna površine papirnog lista zbog romboedarskog oblika čestica.

Ključni tržišni igrači ulažu u proizvodnju kalcijum karbonata na licu mesta za velike industrije. Organizacije u sektoru su fokusirane na razvoj novih proizvoda sa različitim svojstvima kako bi se zadovoljile potrebe industrije.

Koncepti tehnologije eksploatacije rudnika kalcita Belkalhan su u potpunosti prilagodljivi posebnim zahtevima kupaca u pogledu proizvoda i pakovanja.

Rudnik kalcita Belkalhan nudi kamenolome krečnjaka i formira visok nivo integracije lanca vrednosti snabdevanjem prirodnog i neprerađenog krečnjaka, preradom sirovina prema zahtevima kupaca I distribucijom proizvoda.

Belkalhan je srpsko rudarsko preduzeće za eksploataciju grafita i kalcita. Kompanija ima za cilj da iskoristi jedinstveni kvalitet sirovina za primenu u industriji visokotehnoloških proizvoda kao što su baterije, farmaceutski proizvodi I hemikalije.

Pošto su obezbeđene sve dozvole za eksploataciju i razvijena tehnologija podzemnih rudnika, Belkalhan ima za cilj da podrži ukupnu ekonomsku transformaciju.

R&D centar za snabdevanje visokotehnološkim kritičnim sirovinama ostaje prvenstveno cilj kroz koji tražimo pouzdanog, institucionalnog partnera investitora.

Više informacija možete pronaći na belkalhan.eu

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Kojoj grupi nuklearnih reaktora dati prednost?

Prema dokumentu Međunarodne agencije za atomsku energiju INSAG-26 za zemlje kao što je Srbija, preporuka je da gradi NE za koju postoji referentna NE u radu. Takođe, isti dokument preporučuje da zemlja koja se odluči za izgradnju prve elektrane...

Srbija: Koji su izgledi da Srbija u dogledno vreme izgradi nukelarku?

Direktorka Centra za nuklearna istraživanja Jasmina Vujić izjavila je danas za su šanse "ravne nuli" da Srbija u dogledno vreme izgradi "bilo veliku, bilo malu" nuklearnu elektranu. "Imajući u vidu nedostatak stručnih kadrova, zakonske regulative i opšte infrastrukture, najkraći rok da...

Srbija: Nedostatak stručnog kadra i nabavka reaktora ključni izazovi na putu do prve nuklearke

Energetski sektor u Srbiji u narednoj deceniji suočiće se sa dva ključna izazova, od kojih je prvi obezbeđivanje dovoljno energije za građane i privedu, a drugi da energiju dominantno ne dobijamo iz izvora koji emituju ugljen-dioksid, što znači da...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!