Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Bajatović-Potpuno jednaki s...

Srbija:Bajatović-Potpuno jednaki s Rusima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tvrdi da su srpska i ruska strana potpuno izjednačene u pravima u vezi s Južnim tokom.

Bajatović je večeras izjavio da su akcionarskim ugovorom o gasovodu Južni tok kroz Srbiju, i ruska i srpska strana potpuno izjednačene u pravima i naša zemlja je tim dokumetom potpuno obezbeđena, a jedino se profit deli po modelu 49:51 u korist ruske strane.

Srbiji je zagarantovana i dobit od osam odsto godišnje od transporta gasa tim gasovodom preko teritorije naše zemlje, bez taksi i dividendi, rekao je Bajatović i naglasio da naša zemlja od Gasproma trenutno dobija “najjeftiniji gas u Evropi”.

Učestvujući u programu RTS-a, Bajatović je izrazio uverenje da će Južni tok početi da se gradi krajem februara 2014. godine i srpska i ruska strana obezbediće po 270 miliona evra za početak radova na kojima će neposredno biti angažovano oko 4.000 do 5.000 radnika.

Tek kada bude završen Južni tok kroz Srbiju, videće se po kolikoj ceni će nam mađarska strana nuditi, takođe, ruski gas, a sigurno će biti jeftinije, pošto će dobiti konkurenciju od magistralnog gasovoda koji dolazi preklo Bugarske i Srbije, kazao je Bajatović.

Vrednost izgradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju iznosiće oko 1,925 milijardi evra i imaće godišnji kapacitet od 57 milijardi kubnih metara gasa, ponovio je Bajatović, koji je i izvršni direktor preduzeća Južni tok Srbija.

Kada je reč o Srbijagasu, Bajatović je rekao da će u tom javnom preduzeću biti urađeno pravno razdvajanje delatnosti, a ne vlasničko i taj posao bi trebalo da se završi do kraja 2014. godine, napominjući da bi odluku o tome trebalo uskoro da donese Vlada Srbije.

Podsetimo, izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj – – nalazi “Insajdera” B92 pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Brojna pitanja novinara “Insajdera” zašto je vlasnička struktura takva i zašto je sedište u Švajcarskoj ostala su bez odgovora.

Gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji formalno je počela juče, zavarivanjem prvog spoja gasovoda u vojvođanskom selu Šajkaš.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Hrvatska: JANAF preuzeo svoj prvi solarni projekt 

Hrvatska kompanija Jadranski naftovod (JANAF) putem povezanog društva JANAF OIE sklopila je Ugovor o kupoprodaji 100 posto udela u društvu Solar Energy Vođinci i ulaganju u solarnu elektranu u Vođincima, nedaleko od Vinkovaca, projektovane instalirane snage 14,3 MW i priključne snage...

BiH: EPBiH raspisala tender za remont turbine bloka 7 TE Kakanj

Elektroprivreda BiH je raspisala međunarodni javni poziv za revitalizaciju turbinskog postrojanja na bloku 7 u Termoelektrani Kakanj. Kako se navodi u pratećoj dokumentaciji procijenjena vrijednost je blizu 35 miliona KM sa PDV-om. Predviđen je postupak e-aukcije a kriterijum  jenajniža cena. Rok isporuke je 15...

Rumunija: Fič dodelio Romgazu rejting ‘BBB-‘

Kreditna agencija Fič Rejtings je prvi put dodelila rumunskoj kompaniji Romgaz dugoročni kreditni IDR rejting BBB-, sa stabilnim izgledima. Ovaj rejting Romgaza veći je za jedan stepen u odnosu na njegov “bb+” samostalni kreditni profil (SCP) za državnu podršku, prema kriterijumima Fiča...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!