Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaSrbija:Bajatović-Potpuno jednaki s...

Srbija:Bajatović-Potpuno jednaki s Rusima

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović tvrdi da su srpska i ruska strana potpuno izjednačene u pravima u vezi s Južnim tokom.

Bajatović je večeras izjavio da su akcionarskim ugovorom o gasovodu Južni tok kroz Srbiju, i ruska i srpska strana potpuno izjednačene u pravima i naša zemlja je tim dokumetom potpuno obezbeđena, a jedino se profit deli po modelu 49:51 u korist ruske strane.

Srbiji je zagarantovana i dobit od osam odsto godišnje od transporta gasa tim gasovodom preko teritorije naše zemlje, bez taksi i dividendi, rekao je Bajatović i naglasio da naša zemlja od Gasproma trenutno dobija “najjeftiniji gas u Evropi”.

Učestvujući u programu RTS-a, Bajatović je izrazio uverenje da će Južni tok početi da se gradi krajem februara 2014. godine i srpska i ruska strana obezbediće po 270 miliona evra za početak radova na kojima će neposredno biti angažovano oko 4.000 do 5.000 radnika.

Tek kada bude završen Južni tok kroz Srbiju, videće se po kolikoj ceni će nam mađarska strana nuditi, takođe, ruski gas, a sigurno će biti jeftinije, pošto će dobiti konkurenciju od magistralnog gasovoda koji dolazi preklo Bugarske i Srbije, kazao je Bajatović.

Vrednost izgradnje deonice Južnog toka kroz Srbiju iznosiće oko 1,925 milijardi evra i imaće godišnji kapacitet od 57 milijardi kubnih metara gasa, ponovio je Bajatović, koji je i izvršni direktor preduzeća Južni tok Srbija.

Kada je reč o Srbijagasu, Bajatović je rekao da će u tom javnom preduzeću biti urađeno pravno razdvajanje delatnosti, a ne vlasničko i taj posao bi trebalo da se završi do kraja 2014. godine, napominjući da bi odluku o tome trebalo uskoro da donese Vlada Srbije.

Podsetimo, izgradnju Južnog toka kroz Srbiju realizuje zajedničko preduzeće sa sedištem u Švajcarskoj – – nalazi “Insajdera” B92 pokazuju da je Srbija jedina čije će preduzeće Srbijagas imati 49 odsto, a Gasprom 51 odsto vlasništva.

Brojna pitanja novinara “Insajdera” zašto je vlasnička struktura takva i zašto je sedište u Švajcarskoj ostala su bez odgovora.

Gradnja deonice gasovoda Južni tok u Srbiji formalno je počela juče, zavarivanjem prvog spoja gasovoda u vojvođanskom selu Šajkaš.

Izvor Tanjug

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!