Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeBajatović: Gas u...

Bajatović: Gas u Srbiji mora da poskupi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da prirodni gas u Serbiji mora da poskupi jer je od poslednje korekcije cene prošlo dve godine, a nabavna cena porasla za poslednjih godinu dana sa 270 na 400 dolara.

Bajatović je u intervjuu za današnji Dnevnik rekao da je nepopularno stalno govoriti o tome da gas mora da poskupi zato što je Srbija uvoznik gasa, a cene na međunarodnom tržištu stalno rastu.

“To ne voli da čuje ni Vlada Srbije, baš kao što ne vole ni stranačke centrale, posebno u izbornoj godini. Ali svi zaboravljaju da gas za domaćinstva nije poskupeo dve godine, a da je njegova nabavna cena porasla sa 270 na 400 dolara samo za poslednjih godinu dana”, rekao je Bajatović.

Dodao je da je gas trebalo da poskupi još u novembru prošle godine, ali da je održano obećanje da neće poskupeti do kraja grejne sezone, iako potrošači duguju Srbijagasu 680 miliona evra.

“Naravno da smo tako pomogli svim potrošačima i praktično subvencionisali potrošnju gasa u Srbiji”, ocenio je Bajatović.

Ocenio je da preduzeće Srbijagas ne sme biti tretirano kao prilika za sticanje jeftinih dnevnopolitičkih poena.

“Ne smemo da dozvolimo da gasa zbog neplaćanja nema. Zato gas mora da se plati. E, sad, da li će ga platiti oni koji ga troše, ili svi mi iz budžeta, to zavisi od politike koju budemo vodili na nivou države”, rekao je Bajatović.

Govoreći o preuzimanju nekoliko preduzeća u Srbiji koja su imala ogroman dug prema Srbijagasu, Bajatović je rekao da su na taj način zaštićena državna potraživanja o sačivano na hiljade radnih mesta, jer su te firme počele da rade.

“Uskoro će te firme imati nove strateške partnere i zagarantovanu budućnost bez otpuštanja radnika. Pri tome su notorne laži tvrdnje da su te poslovne operacije ugrađene u cenu gasa, pa je on zato skuplji”, kazao je direktor Srbijagasa.

Iyvor beta.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!