Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaSrbija EnergetikaBačević: Čeka se...

Bačević: Čeka se 300 miliona ruskog kredita

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Ministarstvo finansija i privrede Srbije uputilo je zvaničan zahtev Ministarstvu finansija Rusije za odobrenje ruskog kredita od 300 miliona dolara.

Kredit je tražen za pokrivanje budžetskog deficita Srbije, koji treba da bude odobren do kraja godine, izjavio je ministar rudarstva Milan Bačević.

On je izrazio uverenje da će taj kredit biti odobren do kraja godine, po kamatnoj stopi koja će biti prihvatljiva za nas, ali nije mogao da precizira koliko bi ta kamata tačno trebalo da iznosi, pošto nisu do kraja dogovoreni svi detalji tog kreditnog aranžmana.

Ta kamatna stopa će biti niža od drugih kamata komercijalnih kredita, koje bi nam eventualno neko drugi ponudio, rekao je ministar i dodao da se uskoro očekuje preciziranje dogovora i uslova pod kojima ćemo moći da dobijemo 300 miliona dolara za ovu godinu i 700 miliona dolara za sledeću budžetsku godinu.

„O tome dalje treba da razgovaraju nadležna ministarstva i vlade dveju zemalja. Ali, o tome se razgovaralo i prilikom nedavnog susreta predsednika Vladimira Putina i Tomislava Nikolića, tako da tu postoji samo jedna enigma. Kolika će biti kamata. Ali, mi smo dobili uveravanja i garancije da će ona sigurno biti niža, s obzirom da mi već imamo neke kredite kod njih i znamo da je ta kamata bila sasvim prihvatljiva za nas“, dodao je Bačević.

Srbija razvija i produbljuje dobre odnose sa Ruskom Federacijom, pa smo se upravo po tom osnovu kvalifikovali kao neko ko sa pravom očekuje da taj kredit dobije pod uslovima koji su najpovoljniji za nas, ne nanoseći štetu njima, rekao je Bačević.

Odgovarajući na pitanje da li ima nekih uslova za Srbiju da bi dobila taj povoljan kredit, Bačević je odgovorio, da u prijateljskim razgovorima nema uslovljavanja.

„Oni u Rusiji su, i pre nego što smo im mi predočili finansijsku situaciju u kojoj se Srbija sada nalazi, znali sve naše probleme i nedaće sa kojima se suočavamo. I pre našeg dolaska su znali da nam preti dužničko ropstvo i da imamo velike probleme sa realizacijom budžetskih obaveza,“ istakao je ministar.

Oni su i znali sa kakvim se problemima Srbija suočava u ovom periodu, pokušaja konsolidacije političke i ekonomske situacije u zemlji, posle izbora, jer nova vlada ima previše obaveza i problema, koje mora da rešava, a svi ti problemi su nasleđeni od prethodne vlade, napomenuo je Bačević.

On je podsetio da su krediti za pokriće budžetskog deficita bili jedna od najvažnijih tema razgovora na sednici Komiteta za međuvladinu saradnju Srbije i Ruske Federacije u Moskvi, pre desetak dana, kada je potpisan i odgovarajući protokol.

Ministar je napomenuo da Srbija sa Rusijom ima dogovoren još jedan kredit od 800 miliona dolara.

Taj kredit je nesporan i dogovoren je pod vrlo povoljnim uslovima za nas, ali da bi se realizovao potrebno je, kako je istakao, da Srbija završi izradu projektne dokumentacije i izvođačke projekte, da bi taj novac mogao da se povuče i da bi se namenski trošio.

Ministar očekuje da će ta projektna dokumentacija biti vrlo brzo završena da bi moglo da se krene u realizaciju tih projekata.

Odgovarajući na pitanje da li će se razgovarati sa još nekim prijateljskim zemljama da izađu u susret Srbiji u prevazilaženju sadašnjih finansijskih teškoća, Bačević je rekao da je vlada obavezna da sve probleme koji se tiču finansija, pokuša da reši pod najpovoljnijim uslovima, zbog čega smo prinuđeni da razgovaramo sa mnogima.

Vlada je što se toga tiče vrlo aktivna, jer procenjujemo da će sledeća godina biti kritična i problematična. Zato moramo da iznađemo mehanizme i načine kako da izađemo iz te teške situacije, a da se to ne oseti i ne oteža ionako teške uslova života u Srbiji, istakao je Bačević.

„Biće razgovora i sa drugima, ali budite sigurni mi ne smemo da se zadužujemo preko mere. Jednostavno, u ovom trenutku možemo i u prilici smo da izvagamo, da ćemo da se zadužimo samo onoliko, za koliko smo sigurni da ćemo biti u stanju da vratimo. Prosto rečeno, ova vlada nema pravo na grešku, ne sme da izneveri očekivanja ljudi, koji imaju dobre namere prema ovoj državi,“ dodao je Bačević.

On je ukazao da vlada mora da bude spremna na mnoga odricanja, na pojačanu disciplinu, na ozbiljniji pristup mnogim poslovima, ali i dodao da ima jedna srećna okolnost, koja se ogleda u tome što su mnoge istočne i zapadne zemlje, kao što su Rusija, Kina, Ukrajina, Estonija, Kanada, SAD, Nemačka, Francuska ozbiljno zainteresovane da ulažu u Srbiji.

Investitori iz tih zemalja su zainteresovani da ulažuu poljoprivredu, industriju, rudarstvo, geologiju, tehnologiju, infrastrukturu, naveo je on i dodao da to uliva ozbiljnu nadu ovoj vladi, da se ozbiljnim pristupom i razgovorima sa zainteresovanim ulagačima može ubrzati rešenje problema što će dovesti do pozitivnih rezultata mnogo brže, nego što to na prvi pogled izgleda.

Izvor Akter

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: EIB kreditira ugradnju pametnih brojila sa 80 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je kredit od 80 miliona evra Elektrodistribuciji Srbije (EDS) za projekat ugradnje pametnih brojila, a država Srbija će biti garant otplate ovog kredita. Naime, Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru predlog zakona o potvrđivanju...

Srbija: Usvojen energetski i klimatski plan do 2030.

Vlada Srbije usvojila je Integrisani plan za energetiku i klimu, koji predviđa da se do 2030. godine dobija 45 odsto električne energije iz obnovljivih izvora energije, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović Kako je istakla, usvajanjem Integrisanog...

BiH: Prepolovljen izvoz električne energije u prvoj polovini godine

Fizički obim izvoza električne energije iz Bosne i Hercegovine u prvom polugodištu ove godine iznosio je 4,1 teravatsati (TWh), što je za četiri posto manje nego u istom razdoblju prethodne godine, izjavio je za Fenu predsednik Regionalne CIGRE i...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!