Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaAlbanija: Pogrešan način...

Albanija: Pogrešan način davanja koncesija za hidroelektrane

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Albanije pokrenula je dva postupka za davanje koncesija za hidroelektrane, sledeći iste procedure kao i bivša Vlada, ali ovaj put još manje transparentno, prenosi portal reporter.al.

Studija Svetske banke o potencijalu hidroenergije u Albaniji, sprovedena 2013.pokazala je da se proizvodnja hidroenergije može značajno povećati, kroz izgradnju novih i redizajn postojećih hidroelektrana.

Zakonom o koncesijama iz 2007.privatne kompanije stekle su pravo da identifikuju i predstave poslovne mogućnosti korišćenja javnog dobra. Nakon toga sledi javno nademtanje u kome mogu da učestvuju i druge kompanije.

Međutim, u praksi prethodne Vlade, koncept nadmetanja je pretvoren u farsu. Koncesije su u većini slučajeva dodeljivane kompanijama koje su podnosile zahteve. Prethodna Vlada je ukupno dodelila koncesije za stotinu malih i srednjih hidroelektrana.

Socijalistička Vlada, tada u opoziciji, često je kritikovala ove koncesije, ali je po dolasku na vlast nastavila da radi potpuno isto.

Prva koncesija odobrena je u avgustu turskoj kompaniji za hidroelektranu Pocemit, na reci Vjose. Druga koncesija odobrena je turskom konzorcijumu za izgradnju elektrane na reci Lim.

Albanija ima istoriju neuspešnih koncesija datih bez javnog nadmetanja ili kompanijama koje su nepoznate na međunarodnom tržištu. Primer je hidroelektrana Kalivac, na reci Vjose, za koju je koncesioni ugovor potpisan 1997. Hidroelektrana nikad nije izgrađena i trnutno je predmet istrage zbog pranja novca.

Drugi primer je hidroelektrana Skavica. Tender raspisan 2010. predviđao je bankarsku garanciju u iznosu od 50 miliona evra. Tender je bio neuspešan jer je raspisan u vreme ekonomske krize.

S druge strane, hidroelektrana Ashta kompletirana je na vreme od strane konzorcijuma austrijskih kompanija. Hidroelektrana Devoli trenutno radi na osnovu ugovora o koncesiji, a izvođač radova je bio gigant Statkraft.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Srbija: Za koliko će pojeftiniti struja za privredu?

Struja za domaćinstva neće poskupeti, dok će za privredu biti i niža od maja, nedavno je najavio vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije Dušan Živković. Da nema nijednog razloga za poskupljenje struje ranije je rekla ministarka rudarstva i energetike...

BiH: Proizvodnja RiTE Gacko u prvom kvartalu dostigla 360 GWh

Rudnik i termoelektrana (RiTE) Gacko u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne energije, izjavio je direktor tog preduzeća Maksim Skoko, naglasivši da se konstatntno radi na unapređenju svih delova proizvodnog procesa i da je u junu planiran...

BIH: Dodeljene koncesije za dve solarne elektrane ukupne snage 193 MW

Hercegbosanska županija potpisala je ugovore o koncesiji za dve solarne elektrane ukupne snage 192,5 MW. Vlada ove županije raspisala je javne pozive za dodelu koncesija za gradnju dve fotonaponske elektrane, naokon čega je usledilo potpisivanje ugovora za izabranim firmama. Firmi Earth...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!