Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaRegion energetikaAlbanija: Državne garancije...

Albanija: Državne garancije grupi OSHEE za kupovinu električne energije 81,5 miliona evra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Albanska vlada je samo u poslednja dva meseca 2021. godine obezbedila 81,5 miliona evra garancija za kredita za kupovinu električne energije.

Podaci Ministarstva finansija i privrede (MFE) pokazuju da su garancije u korist Operatora distribucije električne energije, OSHEE, i pružaoca univerzalne usluge dovele do snažnog povećanja budžetskih garancija u poslednjem kvartalu, dostižući ukupno 23,4 milijarde leka (192,6 miliona evra). To je za 65% više u odnosu na treći kvartal i za 76% više u odnosu na četvrti  kvartal 2020. godine.

Glavni uticaj na povećanje ove komponente javnog duga imali su krediti za kompanije u energetskom sektoru. 

U novembru 2021. godine, Operator distribucije električne energije je kod domaćih bankar podigao dva kredita u iznosu od 30 miliona evra za kupovinu električne energije. 

Za ove kredite Savet ministara je odobrio izdavanje državnih garancija, i to za kredit od 20 miliona evra kod OTP banke i za kredit od 10 miliona evra kod Američke investicione banke. 

Tokom decembra kompanije iz grupe OSHEE podigle su još tri kredita, i to jedan kredit u iznosu od 20 miliona evra od banke Intesa Saopaolo i dva kredita u iznosui od 16,5 miliona evra i 15 miliona evra od Rajfajzen banke.

Pored garancija za nova prekoračenja za OSHEE u poslednja dva meseca prošle godine, registar državnih garancija beleži i tri prethodna zajma Albanske elektroenergetske korporacije, KESH, odobrena od strane komercijalnih banaka u Albaniji, ukupne vrednosti 4 milijarde leka (32,9 miliona evra).

Ostatak suverenih garancija odnosi se na dve šeme za podršku kreditima u privatnom sektoru, koje je vlada u Tirani odobrila nakon izbijanja pandemije. 

Na kraju 2021. godine, ukupna vrednost državnih garancija za ove dve šeme iznosila je približno 9,5 milijardi leka (78,2 miliona evra).

Državne garancije se obračunavaju kao deo javnog duga i dale su dodatni, neprlanirani doprinos ekspanziji ovog duga u protekloj godini. Prema podacima koje je objavilo MFE, na kraju 2021. godine javni dug zemlje dostigao je 11,4 milijarde evra, odnosno 78,15% BDP-a. Javni dug je prošle godine realno povećan za 2,5 procentnih poena.

Izvor: monitor.al

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Albanija: Turska kompanija Feka planira razvoj vetroelektrane snage 40 MW

Albanijsko ministarstvo energetike i infrastrukture primilo je izraze zainteresovanosti od dve filijale turske građevinske kompanije Feka za razvoj vetroelektrana u zemlji. Albanijska energetska filijala Feke, HTT, planira izgradnju vetroelektrane snage 17,1 MW, dok druga filijala, OLV, ima za cilj...

Albanija i UAE se udružuju za razvoj obnovljivih izvora energije i podvodne električne veze

Energetski sektor Albanije očekuju značajne napretke, jer se KESH, državna energetska korporacija, udružuje sa UAE kompanijom Masdar kako bi osnovali zajedničko preduzeće fokusirano na proizvodnju energije. Albanijski premijer Edi Rama najavio je ovaj razvoj nakon razgovora sa ministrom za...

Albanija: Statkraft planira značajno proširenje kapaciteta hidroelektrana

Norveška kompanija za obnovljive izvore energije Statkraft planira završetak studije izvodljivosti za novu hidroelektranu sa pumpnim skladištem u jugoistočnoj Albaniji do 2025. godine. Ovaj projekat će proširiti postojeću hidroelektranu Moglice na reci Devoll, optimizujući korišćenje vodnih resursa rezervoara. Planirani objekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!