Supported byspot_img

Srbija: Za projekat Jadar...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje...

Srbija: Za “zeleni dogovor”...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa...
HomeAktuelnosti iz EnergetikeAkcije NIS ostaju...

Akcije NIS ostaju bez profita

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Vlasnici akcija koji su se ponadali da će dobiti „parče“ od 16,5 milijardi dinara profita, koliko je ubeležio NIS za proteklu godinu – prevarili su se. Isplate dividende neće biti, a dobit će, kako saznaju „Novosti“, kompanija uložiti u najavljene investicije.

Inače, odluku o isplati dividende iz ostvarene dobiti donosi skupština akcionara, na predlog upravnog odbora. Kada u firmi postoji većinski vlasnik, jasno je da on odlučuje da li će biti i kolika će biti dividenda. Dakle – nije obavezna.

Tako će građani koji su besplatno dobili akcije NIS, a ne žele da ih prodaju, takvih je za sada oko tri miliona, ovog puta ostati bez pripisane dobiti. To ne znači, ipak, da tržišna vrednost njihovih akcija neće porasti kako NIS bude beležio sve bolje rezultate poslovanja.

Osim građana, kratkoročno će kratkih rukava u ovom slučaju ostati i država, koja u vlasništvu ima manjinski paket akcija NIS – 29,88 odsto.

Kada bismo ukupnu neto dobit od 16,5 milijardi dinara podelili na ukupan broj akcija NIS, dobili bismo 101 dinar dobiti po akciji. Svaki građanin – vlasnik pet akcija NIS, tako bi na ime dividende mogao da dobije maksimum 505 dinara.

Država bi, pak, za svojih nešto više od 48,7 miliona akcija, na ime dividende mogla da dobije čak 4,92 milijarde dinara!

Ovo bi bilo moguće u slučaju da se cela ostvarena dobit podeli akcionarima, što se nikada ne dešava, jer ukoliko kompanija i odluči da isplati dividende akcionarima, na njih „odlazi“ samo određeni procenat ostvarene dobiti.

ODRICANJE OD PRILIVA

Država od Naftne industrije Srbije nije ni ranijih godina zahtevala uplatu dela dobiti ove firme. U vreme kada je nacionalna naftna kompanija bila u potpunosti u njenim rukama, država je svu dobit prebacivala u investicije.

Izvor Novosti.rs

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Crna Gora: Prve aukcije za OIE tek 2025.

Ministarstvo kapitalnih investicija je u julu 2022. godine saopštilo da Crna Gora planira, uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), da pokrene program za uspostavljanje aukcija za obnovljive izvore energije. Iako su gotovo sve države u okruženju...

Region JIE: Cena gasa na berzi CEEGEX u nedelju dostigla 37 evra po MWh

Prosečna ponderisana cena prirodnog gasa na dan unapred tržištu regionalne berze CEEGEX u nedelju 10. decembra dostigla je 36,97 evra po MWh. Tokom radne nedelje cene su iznosile od 37,4 do 40,2 evra po MWh. Na tržištu unutar dana CEEGEX,...

Zapadni Balkan: Koliko region zaostaje u zelenoj tranziciji

I zemlje Zapadnog Balkana prate evropske ciljeve i planiraju da do sredine veka postanu ugljenično neutralne. EU je namenila paket pomoći vredan devet milijardi evra kako bi se državama zapadnog Balkana pomoglo da ostvare ciljeve iz Zelene agende. Uz strateške...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!