Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...
NaslovnaAktuelnosti iz EnergetikeEvropa: Pregled cena...

Evropa: Pregled cena gasa – prva nedelja septembra

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

U prvoj nedelji septembra 2024. godine, visokim evropskim rezervama gasa pomogli su da se cene poravnanja održe ispod 40 €/MWh. Međutim, radovi na održavanju u Norveškoj i potencijalni porast potražnje zbog vremenskih prognoza doveli su do rasta cena TTF gasnih fjučers ugovora na kraju nedelje.

Kretanje cena:

  • U ponedeljak, 2. septembra, cene futures ugovora dostigle su nedeljni maksimum od 38,58 €/MWh.
  • Do 4. septembra, cene su pale na nedeljni minimum od 35,80 €/MWh, što je najniže od 6. avgusta.
  • Cene su počele da se oporavljaju ka kraju nedelje, sa cenom poravnanja od 38,41 €/MWh u petak, 6. septembra, što je i dalje 8,4% niže u odnosu na prethodni petak.

Dinamičnost tržišta:

  • Front-month gasni ugovor na holandskom TTF čvorištu, koji se trgovao oko 37 €/MWh, dostigao je nedeljni minimum 3. septembra, kada su nivoi skladišta gasa u EU dostigli 92,5%, što sugeriše dobru pripremljenost za zimu.
  • Visoki nivoi skladišta gasa i povećani uvozi LNG-a ublažili su smanjenje snabdevanja iz Norveške tokom perioda održavanja, što je dovelo do blagog opadanja cena futures ugovora 2. i 3. septembra.
  • Do četvrtka, 5. septembra, benchmark futures cene su pale do 2%, dostigavši jednogesečni minimum. Cene su opale više od 10% tokom prethodnih tri sesije, ali su se oporavile sa porastom od 4% u petak, zahvaljujući prognozama hladnijeg vremena i jakim inventarima skladišta.

Budući ugovori i trendovi na tržištu:

  • Prema poslednjim podacima, mesečni forward ugovor na TTF čvorištu trgovao se po ceni od 35,52 €/MWh.
  • Cene prirodnog gasa u Evropi su na kraju 36. nedelje zabeležile rast zbog povećane konkurencije za LNG, naročito iz Egipta, koji planira da uveze 20 pošiljki počev od oktobra. To je izazvalo zabrinutost u vezi sa ravnotežom tržišta u Evropi, jer bi povećana potražnja drugde mogla uticati na dostupnost snabdevanja.

Geopolitičke i snabdevačke okolnosti:

  • Tržište pažljivo prati uticaj isteka ugovora o tranzitu između Ukrajine i Rusije. Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je naveo da je bilo razgovora sa Moskvom i Kijevom o olakšavanju tranzita gasa.
  • Očekuje se da će temperature u severozapadnoj Evropi opasti, što bi moglo povećati potražnju za gasom.

Ažuriranja o ukrajinskom tranzitu:

  • Od 6. avgusta, 1,29 Bcm gasa je isporučeno preko Suja GIS-a (Sudzha) za tranzit u EU i Moldaviju, pri čemu je Slovačka primila najveći deo.
  • Prihodi Gazproma od ovih isporuka procenjuju se na 536 miliona dolara, iako stvarne cifre mogu varirati zbog dugoročnih ugovornih cena.
  • Naftogaz Ukrajine, kao posrednik, zaradio je 71 milion dolara u avgustu. I dalje postoje problemi sa plaćanjem rezervisanih količina gasa na zatvorenom GIS Sokhranovka rutom.
  • Većina tranzitnog gasa iz Ukrajine dostavlja se Austriji i Slovačkoj, gde Gazpromov udeo u uvozu prelazi 50%. Kijev istražuje opcije posredovanja za produženje tranzitnog ugovora, potencijalno uključujući Azerbejdžan ili evropske posrednike.

Zaključak:

Evropsko tržište gasa ostaje dinamično sa promenljivim cenama koje su pogođene nivoima skladišta, geopolitičkim faktorima i konkurencijom za LNG. Predstojeća zima i pregovori o tranzitu će i dalje uticati na uslove i cene na tržištu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Grčka: Potrošnja gasa skočila 25% u 2024. godini, izvoz opao 95%

Podaci od operatera sistema za prenos prirodnog gasa DESFA ukazuju na značajan porast potrošnje gasa u Grčkoj, koja je porasla za 25,16% u prvih devet meseci 2024. godine. Potrošnja je dostigla 47,65 TWh, u poređenju sa 38,07 TWh u...

Evropa: Cene nafte Brent i TTF gasa fluktuiraju usled zabrinutosti zbog snabdevanja i tržišne volatilnosti

U drugoj nedelji oktobra, terminske cene nafte Brent za tekući mesec na tržištu ICE dostigle su maksimum od 80,93 dolara po barelu u ponedeljak, 7. oktobra, što je najviša cena od 27. avgusta. Nakon ovog vrhunca, cene su opale,...

Evropa: Cene električne energije opadaju uz povećanu proizvodnju vetra

U drugoj nedelji oktobra, prosečne cene električne energije na većini velikih evropskih tržišta su opale u poređenju sa prethodnom nedeljom, dok je jedina iznimka bila N2EX tržište u Ujedinjenom Kraljevstvu, koje je zabeležilo porast od 4,8%. EPEX SPOT tržište...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!