Supported byOwner's Engineer banner

Srbija: Za projekat Jadar neophodna Studija uticaja na životnu...

Ako postoji šansa da se ruda litijuma prerađuje na mestu gde se i iskopava, to je bolje nego da...

Serbia Energy Android aplikacija

Android aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa Google Play store-a  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.obi.webviewandroid)  Aplikacija nas dodatno...

Serbia Energy Aplikacija

Ios apple aplikacija za Serbia Energy Vesti je online i dostupna za preuzimanje sa apple store-a ( https://apps.apple.com/rs/app/energy-news-see/id6454899430)  Uskoro i Android...

Srbija: Za “zeleni dogovor” do 2030. potrebno 10 milijardi...

Srbija ubrzano razvija projekte zelene energije, poručuju iz Vlade. Za stabilno finansiranje računa se na podršku domaćih i međunarodnih...

BiH: EPBiH traži produžetak rada dva bloka u TE Tuzla i Kakanj

Supported byClarion Energy opengraph
Supported byspot_img

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine se upoznala sa zahtevom Elektroprivrede BiH za odobrenje nastavka rada bloka 4 termoelektrane Tuzla i bloka 5 termoelektrane Kakanj.

Naime, u narednom periodu planirano je značajno smanjenje proizvodnje električne energije iz termoelektrana zbog ograničenog rada bloka 4 TE Tuzla i bloka 5 TE Kakanj.

To proizilazi iz preostalih broja radnih sati na osnovu odluke Ministarskog veća Energetske zajednice iz 2016. godine, kojom se odobrava izuzeće nekih postrojenja Elektroprivrede BiH od usklađenosti sa graničnim vrednostima emisije utvrđenim Direktivom 2001/80/EZ. To su blok 3 i blok 4 TE Tuzla, kao i blok 5 TE Kakanj.

Za ove proizvodne kapacitete je definisano da od 1. januara 2018. do 31. decembra 2023. godine mogu pojedinačno imati maksimalno 20.000 radnih sati. 

S obzirom da su blok 4 TE Tuzla i blok 5 TE Kakanj pred kraj 2021. godine u periodu pripreme Elektroenergetskog bilansa već iskoristili 90 posto odobrenog broja sati, njihov rad je planiran samo u 2022. i 2023. godini i to sa vrlo malim fondom sati i posledično malom proizvodnjom.

Planirana količina bilansnih viškova iz EEB-a za 2022. godinu je upitna, s obzirom da su zalihe uglja krajem 2021. godine iznosile 119,3 hiljada tona, a EEB je predvideo 200 hiljada tona.

Izlaskom iz pogona ovih blokova već ove godine, u cilju korišćenja preostalih sati rada, značilo bi i značajno smanjenje rezerve u proizvodnom portfoliju. 

S obzirom na starost ostalih termoblokova u okviru EPBiH, njihove česte neplanirane izlaske iz pogona zbog kvarova, a u nedostatku rezerve u sistemu, to bi značilo kupovinu električne energije na tržištu po visokim cenama u cilju pokrivanja potreba domaćih kupaca i ispunjenja ugovornih obaveza. Ovim bi Elektroprivreda BiH bila dovedena u tešku situaciju.

Dodaje se da usporena realizacija projekata novih proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije i neizvesnost realizacije projekta  zamenskog bloka 7 TE Tuzla, uz zaustavljanje blokova 3 i 4 TE Tuzla i bloka 5 TE Kakanj do kraja 2023. godine, smanjuje obim proizvodnje u periodu od 2024. do 2027. godina. 

To će za posledicu imati značajno smanjenje ukupne instalisane snage proizvodnih kapaciteta EPBiH i smanjenje ukupne proizvednje. Na taj način bi se ugrozila sigurnost snabdevanja u slučaju većih havarija na hidro i termo postrojenjima.

Značajno bi bile smanjenje isporuke uglja za potrebe termoelektrana iz rudnika u sastavu koncerna, čime bi se ugrozilo poslovanje rudnika, kao i pravedna tranzicija ugljenih regiona. 

Uz to, došlo bi do gubitka izvora toplotne energije za sistem daljinskog grijanja Tuzle, Kaknja i Lukavca, sa posledicama po životnu sredinu i klimu.

U dokumentu EPBiH traži da Vlada i Parlament FBiH odobre nastavak rada bloka 4 Tuzla i bloka 5 TE Kakanj,  u cilju obezbeđenja sigurnog snabdevanja električnom energijom, saopšteno je iz vlade FBiH.

Izvor: energetika.net

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Nastavite sa čitanjem

Bosna i Hercegovina: Energoinvest potpisuje ugovor od 660.000 evra za opremu solarnih elektrana, prihvata tranziciju ka obnovljivoj energiji

Prošle nedelje, bosanska kompanija Energoinvest obezbedila je ugovor u vrednosti od približno 660.000 evra za isporuku opreme za solarne elektrane. Ova transakcija predstavlja ne samo značajan komercijalni uspeh, već i značajnu promenu ka održivom razvoju i obnovljivim izvorima energije. Ova...

Bosna i Hercegovina: HE Višegrad beleži pad u proizvodnji električne energije u septembru

HE Višegrad, koju upravlja podružnica ERS “Hidroelektrane na Drini”, proizvela je 24,59 GWh električne energije u septembru 2024. godine, što predstavlja smanjenje od 18,9% u odnosu na avgust kada je proizvodnja iznosila 30,33 GWh, a takođe je niže od...

Bosna i Hercegovina: Novi projekat solarne elektrane u Ljubinju

Grupa investitora iz Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) planira da razvije solarnu elektranu u Ljubinju, koja se nalazi u Republici Srpskoj (RS), na području od 85 hektara. Trenutno traže koncesiju od Vlade RS i dobili su pozitivne inicijalne povratne...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!